Critica universala – Cum sa fii mai bun


Critica Universala - Cum sa fii mai bun

de Gheorghe Popescu Mihaela – redactor
foto: www.jci.cc

Cum să fii mai bun… Sunt multe modalităţi prin care poţi să demonstrezi că eşti un om mai bun, un român bun. Acum, ar fi absurd să vă prezint aici o listă în care să găsiţi toate modalităţile prin care puteţi ajunge un cetăţean exemplar.

Când cineva îţi spune să te comporţi exemplar, automat te gândeşti la aceleaşi replici folosite şi răsfolosite: să nu vorbeşti urât, să nu arunci resturile menajere pe jos, să nu faci aia sau aia…. şi lista poate continua. Bine… nu ştiu exact cum să vă ridic spiritul, moralul patriot, dragostea de ţară. Pe scurt, mi se pare o pierdere de timp să încerc să conving pe cineva să o apuce pe drumul cel bun. Să-i fiu pe post de soacră.

Pentru început, trebuie să luăm în calcul că nimeni nu gândeşte la fel, că nimeni nu o să se lase ghidat după principiile unui alt individ. De aceea este absurd să fac pe emancipata şi să dictez în stânga şi în dreapta, ce este bine şi ce este rău. Adică să fac pe vegetarianul care mănâncă carne.

Treaba asta cu „să fim mai buni“, „să fim mai implicaţi în problemele vieţii cotidiene“, „să fim mai apropiaţi de concetăţenii noştri“… este o altă modă, iniţiată de cei care nu au ce face. Bine, ideea de bază este de admirat, dar principiul se cam pierde pe drum. De multe ori, cei care vin cu iniţiativa fraternităţii, egalităţii şi libertăţii, o şi încalcă. Şi, în plus, dacă vrei să fii mai bun, nu trebuie să ai pe cineva care să îţi ţipe în cap că trebuie să fii un exemplu pentru ceilalţi cetăţeni.

Pot să afirm că sunt împotriva unor activităţi care au ca scop o falsă fraternitate, un fals spirit civic.

Acest articol a aparut in revista Teen Press, nr. 36, Aprilie 2010
Tema: Cum sa fii roman?

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.