Deseori, oamenii îşi adresează întrebarea „Ce înseamnă a fi român?“, dar oare „Cum să fii român?“ nu include răspunsul dezvoltării populaţiei României?
Mulţi aleg varianta de a jigni România, implicit pe semenii de aceaşi naţionalitate, când de fapt nu au nici o justificare. Căci a fi român reprezintă ereditatea la care nici o persoană nu a avut vreun obol. Ceea ce demonstrază astfel că nu părerea contează, ci faptele care îţi justifică temperamentul aplicat asupra mediului înconjurător şi asupra persoanelor din jur.
În ce constă modalitatea care ne caracterizează pe noi ca români adevăraţi? Îngrijirea teritoriului în care locuim cel puţin noi, prezentarea ţării prietenilor noştri străini, promovând astfel toate peisajele României.
Când vine vorba de oamenii care aglomerează episoadele vieţii noastre, a fi român faţă de ei include respectul şi înţelegerea unicităţii fiecăruia. Cu alte cuvinte a nu pângări moralitatea celor din jur, te califică ca fiind un cetăţean demn pentru moştenirea naţionalităţii.
Ştiaţi că există oameni care sunt mândri că sunt români, când alte naţionalităţi îşi pun în valoare superioritatea? Oare de ce? Probabil orgoliul îşi face prezenţa, creând astfel conflictul intereselor. Ce interes? Acela de a accentua frumuseţea ţării în aparenţa adevărului pe care îl crede sau nu străinul.
Paradoxal sau nu, a fi român îţi permite capacitatea să înţelegi toate cuvintele în sensul lor, folosit cu anumite scopuri în contexte diferite; astfel că ruşinea de a fi român nu este relevantă.
Menirea unei naţionalităţi oferă responsabilitatea persoanelor care se nasc în ţara respectivă, de a cunoaşte şi de a nutri sentimentele de stimă pentru trecutul ţării – datorită căruia ei există – dezvoltându-l într-un mod durabil, pentru a-l transpune următoarelor generaţii.
Naţionalitatea de român o poţi reprezenta cu mândrie, dacă, în primul rând, o respecţi şi faci tot posibilul să promovezi imaginea ţări natale. Cum? Greu… şi, bineînţeles, cu paşi succesivi. Aceste mici etape pot fi foarte diferite, faţă de cele ale unei alte persoane, ceea ce este un lucru bun. Iar faptul că domeniile diferite sunt aduse la un nivel egal, „a fi român“ se mai clasifică şi ca „muncă în echipă“.