ONGT: Fundatia Tineri pentru Tineri

tineri_pentru_tineri

de Florentina Băcioiu – colaborator

Fundaţia Tineri pentru Tineri (TpT) este o organizaţie nonguvernamentală, independentă, bazată pe voluntariat, care face parte din reţeaua internaţională Y-PEER. Înfiinţată în anul 1991 de către un grup de foşti studenţi ai Facultăţii de Medicină din Bucureşti, la ora acuală îşi derulează programele atât în capitală, cât şi în alte 14 judeţe din ţară: Dâmboviţa, Maramureş, Ilfov, Vaslui, Teleorman, Tulcea, Mehedinţi, Iaşi, Botoşani, Timiş, Constanţa, Brăila, Braşov, Ialomiţa.

Organizaţia promovează implicarea activă şi educaţia de la egal la egal, scopul fiind informarea tinerilor în ceea ce priveşte sănătatea reproducerii, viaţa de familie şi drepturile adolescenţilor pe plan naţional şi internaţional.

Cel mai recent proiect Tineri pentru Tineri este „Responsabilitate individuală: prevenirea HIV/SIDA“, în desfăşurarea căruia i s-au alăturat fundaţiile partenere: ARPS, ARAS, UNOPA, ADV România şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării – CNCD. Scopul este de a atrage atenţia asupra numărului mare de persoane infectate cu virusul HIV în România – peste 10.000 cazuri – şi de responsabilizare a tinerilor prin informare.

Din cadrul proiectului face parte Campania „Iubeşte cu cap! Până peste cap!“, care s-a desfăşurat la Costineşti pe perioada întregii veri.

Statutul voluntarului TpT: Pentru a fi voluntar trebuie să fie din proprie iniţiativă, trebuie să îţi placă, şi nu în ultimul rând: eşti obligat să te simţi extraordinar, pentru că faci ceva pentru cei din jur, pentru tinerii de vârsta ta fără a aştepta nimic în schimb.

Satisfacţiile sunt însă pe măsură. Pe lângă atmosfera prietenoasă, oamenii pe care îi cunoşti şi alături de care „creşti“, ai ocazia să te dezvolţi personal, să îţi lărgeşti orizonturile, capeţi spirit de echipă, experienţă şi te distrezi.

La Tineri pentru Tineri, utilul se îmbină cu plăcutul. Voluntarii merg la cursuri de instruire, în activităţi de informare în licee – la orele de dirigenţie, la baluri, în parc şi mai nou, la patinoar. La fundaţie se ţin workshopuri, Întâlniri Săptămânale şi proiecţii de film, ocazii numai bune de socializare şi care oferă unitate grupului, pentru că voluntarii TpT nu sunt numai colegi, ci şi prieteni.

Iniţiativa este foarte apreciată, oamenii sunt deschişi ideilor noi, astfel că orice propunere de activitate este discutată la Întîlnirile Săptămânale. Programul rămâne la libera alegere a voluntarului, în funcţie de timpul disponibil şi de cât vrea să se implice.

Pentru a fi voluntar TpT, tot ce trebuie să faci e să mergi la sediul fundaţiei şi să îţi exprimi dorinţa de a face parte din echipă. Datele de contact pot fi găsite pe site-ul www.y4y.ro sau pe pagina de Facebook a organizaţiei Tineri pentru Tineri.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *