ONGT: ARAS – Asociatia Romana Anti-SIDA

ONGT

de Florentina Băcioiu – seminarist
foto: Roxana Leocovici – fotoreporter

ARAS este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică, non-profit, bazată pe voluntariat. Ea a luat naştere în 1992 din iniţiativa unui grup de prieteni, preocupaţi de numărul mare de persoane seropozitive din România. La vremea respectivă se cunoşteau foarte puţine informaţii despre virusul HIV/SIDA, acesta fiind în acelaşi timp un subiect tabu.

În 1995 au apărut primele grupuri de suport pentru persoanele seropozitive adulte, ARAS fiind prima organizaţie românească ce a abordat această problemă. Astfel, persoanelor infectate cu acest virus li se acordă asistenţă socială – consiliere psihologică şi suport material, vizite la domiciliu, şi le sunt apărate drepturile.

ONGT

Însă ARAS nu se adresează strict persoanelor seropozitive, aşa cum s-ar crede la o primă vedere. Pe parcursul anilor, proiectele s-au îndreptat şi către alte categorii de persoane, în prezent beneficiarii fiind: grupurile vulnerabile – persoane seropozitive, consumatori de droguri, femei care practică sexul comercial, oameni fără adăpost, rromi, tineri din centre de plasament sau instituţionalizaţi, dar şi populaţia generală.

În prezent, există două ambulanţe care merg către grupurile ce au nevoie de ajutor şi două centre fixe unde se pot accesa serviciile oferite de către organizaţie. „La centrele ARAS se oferă substituţie cu metadonă pentru consumatorii de heroină, programul având şi scopul de reintegrare a acestora în piaţa muncii“, a explicat Mihai Lixandru, coordonatorul de voluntari ARAS. Un program binevenit, având în vedere că în prezent sunt în jur de 16.000 de consumatori de droguri injectabile numai în Bucureşti, iar programele guvernamentale de reabilitare nu fac faţă numărului mare de solicitări.

ONGT

Dacă în cazul populaţiei generale se merge pe informare, aceasta fiind sarcina voluntarilor, în ceea ce priveşte grupurile vulnerabile, cei care se ocupă de ele sunt psihologi şi cadre medicale (o echipă multidisciplinară formată din medici, asistenţi sociali, psihologi şi lucrători sociali), situaţia cerând şi o pregătire specializată.

Majoriatea voluntarilor ARAS sunt studenţi şi elevi, ei implicându-se în urma trainingurilor oferite de către organizaţie în diverse activităţi: ţin cursuri în licee (Creangă, Eminescu, Viteazul, Basarab, Onicescu, Şincai etc.), participă la activităţile de informare în parcuri, în cluburi, pe terase. Scopul este responsabilizarea tinerilor cu privire la virusul HIV/SIDA şi riscurile la care se expun, urmărindu-se schimbarea mentalităţii şi atitudinii.

ONGT

De asemenea, voluntarii se pot implica în diverse proiecte (de exemplu, în colectarea de fonduri) sau pot participa la cercul de teatru şi la atelierele de creaţie ale organizaţiei. Periodic au loc şi petreceri tematice sau ieşiri de grup, timpul petrecut împreună unind echipa. La ARAS, se pune preţ pe „spiritul tânăr“, activităţile distractive asigurând o atmosferă caldă, prietenoasă şi energică.

Dincolo de amuzament şi momente frumoase petrecute cu tineri de aceeaşi vârstă, la ARAS înveţi că în lume există oameni care depind de tine, iar tu, la rândul tău, depinzi de ceilalţi. Înveţi cum să scrii un proiect, ce înseamnă responsabilitatea şi lucrul în echipă, capeţi experienţă şi te dezvolţi personal.

Dacă vrei să devii voluntar ARAS, datele de contact le găseşti pe site-ul ONGT: www.arasnet.ro, iar dacă pur şi simplu ai nevoie de informaţii despre HIV/SIDA sau vrei să accesezi programele organizaţiei, poţi suna la SIDA Helpline – 0.800.800.033, serviciu gratuit în reţeaua de telefonie fixă. Sau intră pe Facebook: ARAS Romania.

2011 este Anul European al Voluntariatului, aşadar: „Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!“.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *