Materialismul

Rubrica Iluzie sau realitate?

de Robert Frunză – redactor

Numărul trecut am scris despre idealism, numărul acesta v-am promis că vă voi scrie despre materialism. Materialismul filosofic este, după Wikipedia, „o poziţie filosofică conform căreia întreaga realitate poate fi redusă la un singur principiu de bază, respectiv materia“; este teoria care spune că totul a început de la Big Bang, că omul a fost o evoluţie a ceva (nu l-a făcut Dumnezeu), că sentimentele sunt rezultatul combinării unor elemente chimice din corpul nostru ş.a.m.d. Cu alte cuvinte, nu există altceva în afară de materie.

Reprezentanţii cei mai de seamă ai acestui curent filosofic au fost Marx şi Engels. Ei au dezvoltat dialectica* ca o teorie a realităţii şi ca o metodă de gândire şi au îmbinat-o cu interpretarea materialist filosofică a lumii.

În timp ce şcolile filosofice care au precedat marxismul aveau ca obiectiv explicarea lumii, materialismul dialectic avea ca obiectiv transformarea revoluţionară a realităţii. Au fost câteva evenimente în lumea ştiinţei care au justificat teoriile despre primordialitatea materiei: elaborarea teoriei celulare, formularea legii conservării, descoperirea principiilor evoluţiei (teoria lui Darwin).

Ar fi greşit să spunem că materialismul a fost „invenţia“ lui Marx. Au existat filosofi care încă din antichitate au explicat lumea din perspectiva pur materialistă. De exemplu Aristotel. Mai târziu, în timpul Revoluţiei franceze, aceste idei au fost răspândite cu repeziciune în rândul maselor, au fost preluate şi analizate încetul cu încetul de către o parte din gânditorii vremii şi au atins apogeul în timpul Restauraţiei.

Multă lume când aude de materialism se gândeşte la bani. Eu când vorbesc de materialism mă gândesc la existenţa lucrurilor, la modul cum au apărut sau cum există tot ceea ce ne înconjoară.

Eu, unul, sunt de părere că lumea există prin combinaţia celor două teorii, a teoriei materialiste şi a celei idealiste. O cale de mijloc între cele două. Da, cred că Universul a început cu Big Bang-ul, că omul este o evoluţie, dar cred că dacă tu ca persoană ai o idee, o convingere despre ceva, atunci acel ceva există pentru tine şi poate exista şi pentru alţii. Trebuie doar să crezi că în acel ceva

*Dialectica – teorie generală şi metodă filosofică constând în analiza şi depăşirea argumentelor contradictorii în scopul descoperirii adevărului

Recommended Articles

6 Comments

  1. dana. naty e mai buna decat joey

    foarte bine punctat adevaratul sens al cuvantului si utilitatea sa. puteai sa te axezi mai mult pe asta, spre sfarsit m-am cam plictisit sincer, insa e bine de stiut ceea ce ai scris.:* un plus de informatie nu strica niciodata

  2. Tu esti un fel de DEX iar noi cei care nu stiu sa foloseasca google? Articole cand te apuci sa scrii? Nu de alta, dar wikipedia stiu si eu ce este. Ce ai scris aici e un fel de “uite-ce-pot-gasi-pe-google-cand-nu-am-idei”.

    1. salut razvan. ca sa stii, noi in Teen Press nu avem voie sa dam copy-paste la cv de pe wikipedia, noi pur si simplu extragem informatiile necesare pt formarea articolului.
      daca eu de exemplu spuneam “materialismul, conform DEX-ului este…” imi spuneai ca ai si tu DEX. Daca eu NU spuneam “conform Wikipedia” imi sareai in cap “da de unde stiu ca nu ma minti?”

      Robert Frunza 😀

      1. Reiau si spun: Ce ai scris aici e un fel de “uite-ce-pot-gasi-pe-google-cand-nu-am-idei”. Asta era ideea, nu ce ai luat, de unde si cum. Si nici legatura cu politica interna a Teen Press. Dar ai ocolit ce am zis, fix cat sa nu raspunzi. Nu-i nimic, am revenit.

        1. bine ai revenit! nu stiu ce sa inteleg din multitudinea de comentarii lasate de tine. pur si simplu nu esti multumit, tu despre ce ai vrea sa scriu? am observat ca ai o placere deosebita in a critica. eu unul ma bucur ca primesc feed-back pe un articol dar poti sa-mi spui ceva care chiar merita spus din sectiunea “ce nu-mi place la articolul tau” ?

          1. Sa scrii, nu doar sa copiezi defintii. Ca multi spun “vai, ce bine ca ai scris asta, ce frumos, ce…” nu inseamna ca este si lucrul real. Asta vrei sa faci? Articole de duzina, in care sa vorbesti de ceva ce oricum gasesc cititorii pe internet? Dovedeste-ti si tu inteligenta si scrie, orice, dar nu defintii din dex. Asta poate oricine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *