Manowar – muzica sau mesaje subliminale?


Manowar - muzica sau mesaje subliminale?

de Robert Frunză – redactor

Pentru început, vreau să menţionez că nu am nimic cu trupa, îmi place muzica lor dar… După cum ştiţi (sau nu), trupa Manowar este trupa americană de heavy-metal care cântă din 1980, au concertat şi la noi în ţară doi ani consecutivi. Din lipsă de ocupaţie, m-am apucat să studiez versurile mai multor trupe de rock, pentru că circula zvonul cu mesaje subliminale de la „Stairway to Heaven“ la „Another one bites the dust“. Numele trupei, Manowar, este foarte aproape de Man of War adică „Oamenii Războiului“. OK, e doar numele trupei. Dar multe din melodiile lor au nume cu legatură directă la razboi: „Army of the Immortals“, „Gods of War“, „Hail and Kill“, „Warriors of the World“.

Să începem să analizăm versurile melodiei „Warriors of the World“: „Here our soldiers stand from all around the world/ Waiting in a line to hear the battle cry…/ Brothers everywhere – raise your hands into the air/ We’re warriors, warriors of the world, sworn to fight and die…“. În traducere pe scurt: „Soldaţii noştri din toată lumea, aşteaptă sunetul de luptă… Fraţi de peste tot, ridicaţi mâinile, suntem războincii planetei, jurăm să luptăm şi să murim“. Mi se pare mie sau trupa încearcă să-şi facă propria armată de metalişti? Imaginaţi-vă cum ar fi o luptă între fanii Manowar şi fanii oricarei alte trupe (hai să luăm Puştiu’ de Aur, mie unul îmi convine rezultatul luptei :-)). Dar, dacă într-adevăr cineva ar vrea să-şi facă o armată, ar putea folosi muzica comercială pe post de „spălare de creiere“.

Inducându-i ascultătorului ideea că toţi cei ce ascultă Manowar sunt fraţi prin muzică, ai putea uni mulţi oameni şi nu numai pentru scopuri bune. Cred că un stil de muzică poate crea legături între oameni. La urma urmei, muzica în 2010 este peste tot. Nu zic că alte trupe nu au mesaje subliminale, poate mi se pare mie când zic că Manowar ar avea ceva subliminal, dar aici am observat cele mai evidente semne.

Subliminalul poate fi în zilele noastre peste tot, de la ce vezi la televizor, până la ce scrie pe eticheta de suc. Doar pentru că există peste tot, nu înseamnă că trebuie să nu mai ieşim din casă de teamă să nu fim afectaţi de acest val. Trebuie doar să fim atenţi…

Recommended Articles

11 Comments

 1. Subliminalul este ceva care pana acum ceva timp nu avea nume. In teorie este puternic, in realitate prin el se minte lumea. Nu, ce spui tu cu muzica nu e adevarat, prin simplul fapt ca fiecare gen are mesajele lui subliminale, mai ales in hip-hop si rock. De fapt, toate melodiile cu mai mult de doua propozitii in ele poti spune ca au asa ceva.

  Nu avem la ce sa fim atenti, mesaj subliminal este si standul cu guma de mestecat si ciocolata de la fiecare casa de marcat din hypermaket-uri. Stai acolo, la o coada prea lunga, si de plictiseala mai cumperi ceva. “Cititorii nostri sunt mai destepti decat ai lor”, iar mesaj subliminal.

  Idee pentru viitor, decat sa cauti asa mesaje in muzica, mai bine cauta-le in carti. Agatha Christie are multe, gandite special ca cititorului sa i se invarta in cap aceleasi idei.

  1. ma prostea asta iti spunea si el, ca peste tot exista..te bati singur in pola mea!

 2. Sa sti Razvan ca muzica in sine este un mesaj pentru omenire:).Toate genurile de muzica au un mesaj aparte nu numai rock-ul si hip hop-ul ,iar Manowar in majoritatea pieselor contureaza mesaje profunde si puternice la fel ca orice trupa de metal.Si apropo ei canta metal nu rock;;)..Totusi e o diferenta.Insa articolul e bun subliniaza si argumenteaza foarte bine ideea.Felicitari.Si inca o chestie pentru Razvan in lume orice arta are un mesaj pentru oameni nu numai cartiile.

 3. Fix asta am zis si eu, ca mesaje gasesti in orice melodie, “De fapt, toate melodiile cu mai mult de doua propozitii in ele poti spune ca au asa ceva.”, dar cu diferenta ca nu sunt subliminale. Am spus “mai ales” in rock si hip-hop, pentru ca astea le au mai mult cu cuvintele, ca in house nu prea vad eu sa gasesti ceva mesaje.

  Am dat exemplul cu cartile Agathei Christie pentru ca stiu ca acolo sunt cele mai multe, si in urma unor studii s-a demonstrat ca oameni sunt mai mult influentati de ce citesc decat de ce asculta.

 4. @ razvan: da dar in prezent, tinerii (eu sunt inclus) sunt mai usor de influentat prin muzica pt ca muzica e peste tot. pe strada, in autobuz, acasa etc. in schimb cititul e pt majoritatea ceva de genul “mi-a zis profa de romana sa citesc altfel imi da 2” k multi oameni care au un hobby din a citi nu o sa prea vezi…

 5. sunteti penibili

  1. Un argument pentru ce ai spus nu ar fi rau. Crezi ca se poate?

 6. @ciupinho
  scuza-ma de ce suntem penibili? argumenteaza te rog!

 7. Argumentatie sub orice critica. Structura unui comentariu penibil din cartile alea de comentarii de 10 lei, de genul virgula din titlu sugereaza….
  Numele formatiei este foarte aproape de Man of War: realy??? God damn it, never noticed this before.

  1. Asa, si daca virgula din titlu chiar sugereaza ceva, ce vrei sa faca? Sa omita acest lucru, gandindu-se ca toti elevii s-au nascut invatati? Daca era asa, atunci nu mai cumparau cartea. De fapt, atunci nu mai scriau autorii cartea, gandindu-se ca si restul semnificatiilor poeziei sunt evidente.

 8. Imi plac toate melodiile care au un mesaj ascuns, ceva subliminal, ce se afla in concordanta cu ideile si parerile mele, ori care au un ritm bun. Articolul este ok, dar subiectul in general nu este ceva nou pentru mine. Cat despre metal, eu nu ascult genul asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *