Games – World of Warplanes

Games - World of Warplanes

Games - World of Warplanes

de Cătălin Petran – tehnoredactorul R.C.T.P.
foto: Arhiva personala

În această ediţie aruncăm un ochi asupra unui alt produs al universului, creat de cei de la Wargaming. Dacă ultima dată am analizat unul dintre cele mai populare „new-entry-uri“ în lumea MMO-urilor, World of Tanks, astăzi schimbăm total perspectiva şi din carcasa înghesuită a tancului, ne aruncăm direct în cockpit-ul unui avion de vânătoare, marca World of Warplanes.

World of Warplanes este mai mult sau mai puţin varianta cu avioane a lui World of Tanks. Elementele de bază sunt aproape identice. Te urci într-un avion de vânătoare, iar calculatorul te repartizează automat într-o echipă de 15 oameni. Scopul jocului este să distrugi toate avioanele echipei adverse, sau să fii în avantaj în momentul în care expiră timpul. Echipa care distruge toţi adversarii sau care la final rămâne cu mai mulţi oameni „în picioare“ câştigă.

Games - World of Warplanes

În fiecare bătălie câştigi credite şi puncte de experienţă. Acestea pot fi folosite pentru a aduce îmbunătăţiri avionului (upgrade-uri de fuselaj, motor, arme etc.) şi pentru a debloca şi cumpăra avioane noi. De asemenea, cu fiecare bătălie, piloţii câştigă şi ei experienţă, iar cu timpul pot căpăta diverse abilităţi care îi fac mai versatili în arta pilotării.

Jocul de bază a fost lansat cu cinci naţiuni. Aşadar, avem avioane americane, britanice, germane, japoneze şi ruseşti. Pe lângă împărţirea în funcţie de naţionalităţi, avioanele mai sunt împărţite pe niveluri, de la unu la zece, în funcţie de dimensiuni şi de perioada istorică din care provin. Avem avioane din Primul Război Mondial, din Al Doilea Război Mondial, iar cele mai mari şi mai „moderne“ sunt din anii 60-70, înaintea inventării rachetelor inteligente. Jocul conţine majoritatea avioanelor celebre din cele două războaie mondiale , dar şi o multitudine de vehicule care nu au fost produse în masă, sau care nici măcar nu au trecut de faza de proiect. Iar cu fiecare patch, producătorii mai adaugă câte o serie de avioane.

În ciuda asemănărilor la bază, Word of Warplanes este foarte diferit de World of Tanks, mai ales datorită diferenţelor clare, în ceea ce priveşte vehiculele care fac obiectul jocurilor.

Primul lucru despre care trebuie să vă avertizez sunt resursele hardware. Acest joc le consumă pe bandă rulantă şi în cantităţi imense. Vorbim despre un joc în care 30 de avioane se fugăresc şi se împuşcă în înaltul cerului. Chiar dacă excludem terenul, apa cristalină şi copăceii cu frunze foarte frumos definite, vorbim despre un mediu care foloseşte la maximum toate cele trei dimensiuni, în mod continuu. Şi totuşi, nu putem să excludem detaliile menţioante mai sus, deoarece se întâmplă ca bătăliile să ajungă să se dea şi foarte aproape de sol. Nu am avut posibilitatea să îl joc decât cu toate detaliile la minimum, dar sunt o sigur că este o experinţă vizuală de nota zece dacă este jucat cu toate efectele activate şi la nivel maxim.

Games - World of Warplanes

Al doilea lucru care mi se pare important de menţionat este faptul că avionul se controlează doar cu mouse-ul. Şi, surprinzător, se controlează foarte bine. Bănuiesc că producătorii şi-au dat seama că un joc, oricât de bun ar fi, nu va prinde la publicul larg dacă joystick-ul este un accesoriu obligatoriu, aşa că au investit foarte mult timp pentru facilita controlul cu mouse-ul.

Experinţa de joc este una destul de interesantă. Producătorii au acordat multă atenţie detaliilor tehnice, aşa că avionul se menţine în liniile bunul simţ, când vine vorba de performanţe. Putem să efectuăm tot felul de acrobaţii, putem să ne dăm peste cap, să ne rotim, dar nu putem să sfidăm nici gravitaţia şi nici celelalte legi ale fizicii. De asemenea, toate aceste manevre sunt dictate în primul rând de posibilităţile tehnice şi de caracteristicile avionului. Unele avioane sunt mai manevrabile, alte sunt mai rapide. Este foarte uşor să te laşi purtat de val şi să cazi în sindromul NFS, crezând că dacă apeşi pe W mai tare, maşina se va mişca mai repede. Însă nici dacă muţi mouse-ul pe altă masă, nu vei reuşi să faci un viraj mai strâns, dacă avionul nu poate. Ca şi în NFS, aceste lucru este frustrant, mai ales când eşti urmărit de un avion mai manevrabil şi încerci să scapi, dar este o frustrare pozitivă şi competitivă, pentru că ajungi să înţelegi limitele avionului şi modul în care trebuie folosit.

Din păcăte, bătălia în sine este un mic haos. Nu prea se folosesc tactici şi de obicei se merge pe principiul: „fiecare pentru el“. De multe ori se întâmplă să fii distrus fără să realizezi ce s-a întâmplat. Asta deoarece, în timp ce fugeai de un urmăritor, ai intrat, fără să-ţi dai seama, în colimatorul unui inamic, care la rândul lui, fugea de un coechipier de-al tău. Prost să fii, noroc să ai. Aceste situaţii sunt destul de dese, deoarece este greu să identifici poziţiile tuturor adversarilor, care se mişcă în trei dimensiuni, pe o hartă în două dimenisuni. Şi după ce te-ai dat de două ori peste cap, chiar că nu mai ştii cine, unde e. Toate avioanele din joc au ca singură armă, mitraliere de diverse calibre. Astfel, pentru a distruge un adversar, trebuie să te ţii în spatele lui şi să-l mitraliezi încontinuu. Tot din acest motiv, friendly-fire-ul este şi el un element foarte prezent.

Games - World of Warplanes

Un lucru cu care te obişnuieşti mai greu este modul de funcţionare al avionului. Avioanele nu se pot opri în aer. Acest lucru nu este o noutate, însă un joc în care vehiculul controlat se mişcă constant, nu întâlneşti la tot pasul. Astfel, elimină din start elementul de „camping“. Măcar atâta lucru ştii sigur, că nu este niciun avion ascuns după vreun nor, gata să-ţi sară în spate când te aştepţi mai puţin. În funcţie de experinţa jucătorilor prezenţi, bătăliile variază de la dinamism la haos. Însă, în ambele cazuri, adrenalina este mereu prezentă în cantităţi considerabile.

În momentul de faţă, comunitatea online nu este foarte dezvoltată, iar jocul nu este nici pe departe la fel de popular ca şi fratele său mai mare. Personal, mi se pare ceva ce trebuie încercat neapărat. Din cauza lipsei aparente a elementelor tactice este posibil ca acest joc să nu prindă în rândul multora, însă dinamismul şi experienţa în sine sunt foarte satisfăcătoare.

Deşi pe piaţă mai există simulatoare de zbor sau jocuri în care se pot controla avioane, nu cunosc niciun alt joc care să se asemene cât de cât cu acesta. Vorbim de un MMO cu avioane de luptă, care mai este şi gratis, pe deasupra.

Games - World of Warplanes

Aşa cum am mai spus, nu este chiar pe gustul tuturor, însă eu vă recomand să-l încercaţi, deoarece este o experinţă genială, care nu se mai regăseşte în niciun alt joc.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *