Games – The Elder Scrolls V: Skyrim sau primul RPG de care m-am apucat de buna voie

Games - The Elder Scrolls V: Skyrim sau primul RPG de care m-am apucat de buna voie

Logo_Rubrica_Games_Teen_Press

Da, o spun încă de la început: nu sunt amator de RPG-uri. Nu ştiu cu ce se mănâncă, nu ştiu cum ar trebui să le joc. Nu ştiu aproape nimic despre ele. Am jucat şi eu puţin WoW, puţin LoL şi cam atât. Dar jocul asta pur şi simplu m-a cucerit.

Cum a început povestea mea cu el?
Pur şi simplu căutam ceva de omorât timpul în vacanţă. Mă uit pe net după game of the year şi văd acolo la nominalizări peste tot „Skyrim“. Mai dau un sărci pe Google şi zic: „Băi, de ce nu?“. Şi uite-aşa, am început să joc. O oră… două ore… trei ore. Pauză, mâncare, somn. A doua zi, de la capăt. De ce? Pur şi simplu e captivant. Pur şi simplu te ţine în priză, de la început până la sfârşit. Dacă reuşeşti să ajungi la sfârşit.

Games - The Elder Scrolls V: Skyrim  sau primul RPG de care m-am apucat de buna voie

Deci, care e faza cu jocul ăsta până la urmă?
Păi… e superb. Grafica e superbă, gameplay-ul e superb, imensitatea lumii e… imensă. Încă din primele 15 minute de joc, ai de-a face cu diversitatea. Încă de la crearea caracterului care te va servi pe toată durata jocului, ai de ales dintre zece rase aproape total diferite, după care începe distracţia. Îţi poţi face caracterul exact aşa cum vrei: de la înălţime, până la barbă, mustaţă sau mai ştiu eu ce detalii micuţe-micuţe. Odată decis (mie cred că mi-a luat în jur de 15 minute să iau o decizie), purcezi la drum. La început, nu trebuie decât să urmezi pe cineva, după care începi să te baţi cu dragoni şi să completezi diverse quest-uri. Dacă vrei să termini jocul sau nu… e decizia ta. Sunt atât de multe lucruri de făcut şi de descoperit, încât poţi uita de ce te-ai apucat şi de scopul principal al jocului şi să te iei cu altele. Cum ar fi să te înscrii la şcoala de magie. Sau să livrezi un colet la o domnişoară din alt ţinut.

Ca gameplay, nici nu ştiu ce să zic. E la fel ca orice RPG. Cel puţin pe console. Eu m-am obişnuit destul de repede cu controalele şi combat system-ul, deci pentru cunoscători nu cred că va fi cine ştie ce. Apoi, platforma jocului mi se pare foarte generală. Un sistem de leveling, items în orice omori, items folositoare în orice individ doborât. Dar, faţă de WoW să zicem, are ceva în plus. Faptul că peste tot răspunzi pentru ceea ce faci. Adică nu poţi să furi un cal pentru că o să te trezeşti asaltat de arcaşi sau mai ştiu eu ce. It’s a fun game, trust me. Pe scurt, jocul are o personalitate.

Că tot am vorbit de battle system: în materie de arme aveţi de unde alege. One handed, two handed, axe, mace you know the deal. Dar, din câte am văzut şi înţeles, poţi avea într-o mână un axe să zicem şi în cealalta un spell. Ceea ce e destul de funny. Şi încă ceva foarte draguţ: poţi echipa diverse iteme sau schimba spellurile în timpul unei bătăi. Poţi chiar să îţi faci nişte mici macro-uri cu favourite items. Foarte foarte draguţ, pe bune.

Games - The Elder Scrolls V: Skyrim  sau primul RPG de care m-am apucat de buna voie


Chiar aşa bun să fie? Adică nu are nicio bubă?
Ba da. Din păcate, da… Având o lume imensă de-a dreptul, mai are cateva bugs-uri, care mai de care mai amuzante. Dar, sincer, nu mă interesează. Este un joc pur şi simplu sinistru de frumos, cu o muzică ambientală super-bine aleasă, o grafică bună. Şi un story plăcut. Chiar nu mă aşteptam să fie atât de bun. Mai ales că nu sunt adeptul RPG-urilor. Dar, se pare că mai am de învăţat.

Ceva de final?
Ar fi prea multe. Chiar nu e posibil să spun totul despre joc. Nu am suficiente cuvinte şi suficient spaţiu. Are de toate: grafică, fast travelling pentru cei leneşi, spelluri, gameplay. De toate.
Cumpăraţi jocul şi nu uitaţi că mai aveţi şi viaţă socială :).

[youtube]r9AIEEU[/youtube]

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *