Cu toții cunoaştem celebrul serial de animație South Park. E ofensiv, e amuzant şi tocmai de aceea îl iubim. Însă, ştiați că South Park nu e doar serial, ci şi joc?
În anul 1998, pe Nintendo 64, apare primul joc South Park, pe care nu îl putem numi un succes. Tehnologia jocurilor video din vremea aceea nu a făcut posibilă apariția unui joc bun, din păcate, aşa că South Park a rămas doar la statutul de serial.
În 2014, dupa 16 ani şi multe sezoane, South Park şi-a lansat un alt joc, pe care l-au numit The Stick of Truth. Produs de Obsidian Entertainment, în colaborare cu South Park Digital studios, şi publicat de către Ubisoft, jocul a fost lansat pe PC, PlayStation 3 si Xbox 360, în luna martie.
Prin nume, jocul promite multe. Dar a meritat aşteptarea de 16 ani? Ei bine, normal că da.
The Stick of Truth este un joc despre care poți spune că este exact ceea ce aşteptai. De ce? Pentru că face exact ce fanii multor serii îşi doresc: le dă posibilitatea să îşi creeze propriul personaj cu care să intre în lumea din serial.
Povestea, pe larg, fără a da din casă şi a vă strica surpriza, este în felul următor: începi ca un copil nou venit în oraş şi ieşi în lume să îți faci prieteni. Afli că toți copiii sunt împărțiți în două tabere: oamenii, conduşi de Regele Vrăjitor Cartman, şi elfii, conduşi de regele lor, Kyle.
Oamenii îşi au sediul în curtea lui Cartman, iar locul se numeşte „The Kingdom of Kupa Keep“; printre cei ce sunt de partea lui, se numără personaje bine cunoscute din serial, cum ar fi Butters, Craig, Token, Clyde, Tweek, şi Kenny. Elfii îşi au sediul, numit „Elven Keep“, în curtea din spate a lui Kyle, iar printre ei se află Stan şi Jimmy.
Tutorialul jocului îți este oferit de Cartman, iar tot atunci ai de ales ce vrei să fii pe tot parcursul aventurii: „Fighter“, „Thief“, „Mage“ sau „Jew“. Pe baza alegerii, personajul va avea atacuri diferite în luptă.
Ceea ce îmi place la The Stick of Truth e faptul că atunci când te joci, poți explora oricând tot oraşul, deşi unele locații vor fi închise la început, până în acel moment din quest în care trebuie să mergi acolo. Pentru a călători prin oraş, poți să te plimbi sau să foloseşti sistemul de „fast travel“, oferit de către Timmy.
În materie de quests, South Park are un main quest şi multiple side quests, prin care ajungi să interacționezi cu diverse personaje cunoscute din serial, cum ar fi Mister Slave, Mister Garrison, Jesus şi mulți alții.
Cândva, în timpul jocului, vei avea de făcut o alegere: echipa lui Cartman, sau echipa lui Kyle? Alegerea îți oferă două versiuni ale poveştii: aceeaşi acțiune, însă văzută din două perspective. Din păcate, orice ai alege, nu se schimbă cu nimic finalul. Pentru poveste, opțiunea ta nu este importantă.
South Park este, desigur, plin de referințe la serial, iar dacă nu l-ai văzut, nu poți înțelege glumele şi personajele, jocul pierzându-și din farmec. Pentru fani, este un joc superb, foarte haios şi extrem de ofensiv, exact ca serialul.
Dacă e să vorbim de tipul de joc, South Park este un RPG. Are un rating 18+, însă chiar şi aşa, fanii din Australia au avut parte de un joc cenzurat.
Bătăliile sunt de tipul „turn based“, iar, atunci când vine rândul personajului tău, ai de ales dintr-o serie de atacuri sau poți folosi o poțiune pentru a creşte bara de „health“ sau cea de „mana“. Câțiva dintre inamicii din joc sunt, ca şi în serial, „gingers“, extratereştrii şi mulți alții, care mai de care mai ciudați.
Jocul poate dura peste zece ore. Fiind mare fană South Park, m-am plimbat prin oraş, am explorat toate locațiile, am făcut toate side quests, aşa că, la sfârşit când am verificat, am aflat că petrecusem în joc nu mai puțin de 17 ore (majoritatea oamenilor au petrecut doar 14, dar mie îmi place să mă plimb). Referindu-ne la categorie, am ales sa fiu „Mage“, şi am mers de partea lui Kyle.
Plimbându-mă prin casele lui Cartman, Kyle, Butters şi ale altora, am avut grijă să adun tot ce se putea: bani şi obiecte de care am avut nevoie în side quests şi în lupte. Lucrurile nefolositoare le poți vinde, iar cu banii luați poți să îți cumperi arme, armuri, haine sau poțiuni. Vă dau un pont: când ajungeți în dormitorul lui Stan, verificați dulapul. De asemenea, fiți atenți la melodiile din joc. Veți descoperi multe clasice din serial.
Verdictul?
The Stick of Truth este ca un episod South Park de 14 ore (sau 17, după caz), în care personajul principal eşti tu. E şocant, e amuzant, şi exact ceea ce am aşteptat. Singurul reproş ar fi că nu a durat mai mult. Parcă a fost prea puțin pentru 16 ani de așteptare.
Ar trebui să-l joci dacă nu eşti fan? Probabil că da. Însă, nu îți pot spune dacă jocul va avea farmec, sau că ți se va părea aşa de bun cum mi s-a părut mie.