Cum sa… nu (mai) fii rasist

cum_sa_rasism-catalina_cosma-fotoreporter (1)

de Sabrina Canea – redactor
foto: Catalina Cosma – fotoreporter

Rasismul este, în esență, sila, dușmănia, pica și, în stadiu și mai avansat, ura purtată de o persoană altei persoane, bazată pe percepția că această a doua persoană este vizibil inferioară primei, din pricina culorii pielii, limbii vorbite, locului de naștere, veșminte și multe alte particularități ale unei anumite culturi sau rase ori, și mai simplu, deoarece istoria și cultura colectivă a unei națiuni/popor lasă posterității această moștenire, învățătură.

Rasismul a existat dintotdeauna în istoria omenească, de cele mai multe ori fiind o explicație universală a dominației unui popor asupra altuia. Spre exemplu, cunoaștem fenomenul Holocaust, unde „marele și înțeleptul“ Hitler a condamnat întreaga comunitate evreiască pe motivul aparent al originii lor impure, ei fiind discriminați și supuși unei morți sigure, în realitate, doar datorită faptului că erau mult mai înstăriți decât nemții însăși, niște oameni de afaceri mult mai buni din natura lor. Majoritatea oamenilor, cu toate că nu se declară a fi rasiști, ori nu susțin astfel de manifestări față de alți oameni, au o oarecare apatie față de alte popoare, aceste prejudecăți ducând la răni profunde, furie și chiar violentă la scară mică, sau chiar la nivel de societate.

A trece peste propriul tip de rasism, rasism care, cel mai probabil, se găsește în fiecare dintre noi, nu este ușor, ci este o lungă croazieră personală în a aprecia lumea ce ne înconjoară la adevărata ei valoare și a combate prejudecățile nefondate pe care le-am căpătat din diverse surse exterioare nouă.

1. AUTOEVALUAREA

Un important prim pas în călătoria ta spre îndepărtarea acestor prejudecări față de alte popoare este a te valorifica, în primul și-n primul rând, pe tine. Asupra căror grupuri de oameni ai putea avea prejudicii? Ce gândești despre acești oameni? De unde răsar, până la urmă, aceste gânduri negative?

Mulți oameni dau dovadă de aceste atitudini față de alți oameni fără ca măcar să fie conștienți, dar pentru a te cunoaște mai bine (în ceea ce privește atitudinea ta față de anumite categorii de oameni) poți face oricând un test psihologic online care poarta numele de „Implicit Association Test“ (I.A.T.). Curios sau nu, mulți rămân într-un oarecare șoc după ce fac acest test online, mai ales că se consideră lipsiți de această ură rasială. Totuși, acest tip de test este un mod folositor de a te examina mai atent, iar, un rezultat nesatisfăcător, ajută o mare parte din oameni, motivându-i să lucreze la această schimbare a atitudinii lor.

Gândește-te la cauza atitudinii tale rasiste. Sursa ar putea fi absolut orice, dar de obicei se creează într-un mediu rasist, când ești înconjurat de oameni care gândesc și se manifestă astfel și care caută să arunce orice vină personală asupra unei anumite categorii de oameni. Multe astfel de mesaje se găsesc, deopotrivă și în mass-media. A înțelege de unde vin toate aceste tendințe rasiste este primul și cel mai important pas în a le înlătura definitiv. Monitorizează-ți gândirea și practică empatia. Conștientizează și controlează ceea ce gândești atunci când te confrunți cu situații care îți trezesc diverse atitudini, încercând să te pui în „papucii“ celeilalte persoane. Cu alte cuvinte, trebuie să realizezi ceea ce simt acești oameni și cum acțiunile tale le pot afecta.

2. DOCUMENTEAZĂ-TE

Informează-te! Cunoaște, mai înainte de a scoate perle pe gură, adevăratele realități rasiale, experiența acestora în raport cu țara ta și conflictul real cu care se confruntă victimele acestei atitudini mondiale. În cele mai multe cazuri, această înțelegere a problemei cu care aceștia au de-a face ajută la creșterea simpatiei față de grupurile minorității.

Un punct de început este înțelegerea termenului de „rasă“ însuși. În primul rând, diferențele rasiale sunt construite pe baza unui fond social, adică sunt produse chiar de și în societate. Știința ne învață că, genetic vorbind, se regăsesc foarte puține diferențe între rase, iar că aceste categorii rasiale (împărțirea lor pe clase, deci) nu sunt biologic distincte una de cealaltă.

De asemenea, există multe cărți, ficțiune și non-ficțiune, care te ajută în următorul pas: înțelegerea dificultăților prin care trec minoritățile. Poți începe cu „Omul invizibil“ de Ralph Ellison. 🙂

3. NU MAI FOLOSI DENIGRĂRI RASIALE LA TOT PASUL

Chiar dacă tu consideri a cataloga oamenii într-un mod sau altul a fi amuzant, pentru ei nu este. Folosind cuvinte denigrante, pentru o perioadă mai lungă de timp, poate genera introducerea lor în vocabularul propriu și, deci, crearea unui obicei greu de înlăturat. În mod evident, aceste atitudini rănesc oamenii, chiar daca nu sunt exteriorizate cu intenție.

De multe ori nu suntem conștienți de vocabularul nostru. Termeni precum „bozgori“, „jidani“, „țigani“, „hoți“ (aplicându-se pentru români), „obezi“ (aplicându-se pentru americani), „jegoși și împuțiți“ (aplicându-se la indieni), „ciori“ și „chinezi“ (aplicându-se pentru întreaga comunitate asiatică) sunt considerați ofensive. Nu în ultimul rând, glumele rasiste nu sunt amuzante mai ales pentru aceste categorii de oameni, iar faptul că încercai să fii amuzant ori că nu ai spus-o cu intenție nu îi va ajuta mai mult.

4. FII VIGILENT ÎN CEEA CE PRIVEȘTE RASISMUL INVIZIBIL

De multe ori, un comportament rasist nu înseamnă să spui ceva rasist la adresa unei persoane, ci ține de comportamentul mai puțin evident. Spre exemplu, refuzul de a intervieva o persoană doar pentru că este neagră, numele sună ciudat, sau este de prin vreo țară din fundul pământului este de asemenea un comportament rasist. Gândește-te la acțiunile tale din timpul zile și modul în care acestea ar putea ofensa sau nu alți oameni.

5. EXERCIȚII MENTALE

Studiile arată că atitudinile oamenilor în raport cu alți oameni (diferiți de noi) pot avea un impact pozitiv datorită unui exercțiu mintal. Spre exemplu, dacă o anumită rasă este considerată mai periculoasă decât o alta, impunându-ți cuvântul „sigur“ în minte și asociindu-l acelei rase, asta te poate ajuta la modul în care vezi respectiva categorie. Astfel, îți poți schimba și atitudinea!

6. VORBEȘTE DESPRE RASE

Mulți oameni se tem să vorbească despre acest subiect, ba chiar să se confrunte cu dificultățile pe care această problemă le aduce. Totuși, studiile arată că discuțiile pe astfel de teme pot ajuta în dezvoltarea toleranței rasiale, mai ales în rândul copiilor. De asemenea, poți împărtăși oricând din experiențele tale cu ceilalți și viceversa. Ascultă și pune întrebări. Învață de la ceilalți înainte de-ai învăța tu pe ei.

Amintește-ți că, atunci când întâlnești un reprezentant al unei anumite rase, să-l tratezi ca pe un individ, iar nu ca pe un reprezentant al rasei respective. Te-ar putea ajuta și lucrul în echipa cu astfel de persoane. Cunoscându-i mai bine și lucrând împreună pentru același scop final poate înlătura orice frontieră.

7. CAUTĂ EXPERIENȚE CULTURALE

O modalitate perfectă de a începe să apreciezi oamenii diferiți de tine este să cauți să ai diferite experiențe ce au conexiune cu aceste rase, astfel că îți va fi mult mai ușor să îi înțelegi și apreciezi la adevărata valoare. Observă nu numai diferențele, ci și asemănările dintre oameni și culturi.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *