Cum sa… supravietuiesti in R.A.T.B.

cum_sa-catalina_cosma-fotoreporter-tp-1cum_sa-catalina_cosma-fotoreporter-tp-1

de Sabrina Canea – redactor
foto: Catalina Cosma – fotoreporter

După cum prea bine ne-am obișnuit, luna septembrie aduce cu sine atât subiectul de interes major al tinerilor – începerea școlilor –, cât și nostalgia generată de razele tot mai sumare ale soarelui și copacii ce se dezbracă într-un mod pervers de-ale lor coroane. Totuși, în acest decor muștar – vișiniu întâlnim și multiple probleme, precum ar fi cozile infernale la abonamente, lumea mult prea grăbită ce-ți lasă amprente pe picioare și, nu în cele din urmă, coșmarul transportului în comun.

În cazul în care nu ești vreun șmecheraș din Dorobanți, cu mașinuță primită cadou de la tati cu ocazia majoratului, presupun că ești mai mult decât la curent cu situația pe care o înfruntăm zi de zi în ceea ce privește transportul bucureștean. Pentru cei mai mulți dintre noi atunci când spui transport în comun spui căldură, jeg și aglomerație, presărată cu nesimțire din belșug.

Cu toate că aceste apelative nu se aplică și în ceea ce privește viața underground (sau, în limbaj civil, metroul), putem fi de acord că aventurile zilnice cu R.A.T.B.-ul sunt deplorabile. Îm consecință, nimănui nu-i poate strica un ghid despre cum să supraviețuiești în acest cadru dezolant al realității unei presupuse capitale europene.

În primul și-n primul rând, indiferent de sezonul despre care vorbim, fiecare dintre noi ne confruntăm cu combinația fatală a vieții de ratb-ist: aglomerația și căldura. În mod cert, nu vin una fără alta, pentru că ghinionul și karma sunt mână în mână. Dacă în ceea ce privește aglomerația nu ai ce face mai mult decât să te strecori într-un colțișor retras al autobuzului ori să pândești un scaun care te scoate din belele, căldura se poate rezolva ușor dacă te duce puțin capul. Păstrează-ți calmul și nu te agita! Cu cât te agiți mai mult, cu atât ți se înăsprește senzația de cald. În cazul în care alegi să stai puțin locului, permiți corpului să-și regleze o temperatură constantă, ceea ce va face ca potopul din mașină să nu ți se mai pară atât de crâncen. De asemenea, atunci când simți că sudoarea ți se transformă în lavă pe suprafața corpului nu este indicat să te răcorești cu ceva rece. Introducând lichid rece în corpul tău cald nu ajuți în niciun fel la reglarea unei temperaturi constante ci, din contră, îngreunezi întregul proces. Cu toate că nu-ți produce aceeași satisfacție, poți încerca să te hidratezi cu apa la temperatura de afară, ori chiar clocită, cum o ai după ore de mers prin soare. Chiar dacă nu te răcorește ajută mult la procesul de reglare. Nu este indicat nici să-ncerci să-ți faci vânt cu vreun evantai ori foi găsite prin geantă exact din același motiv.

Apoi, există mai multe tipuri de indivizi, vorbind de transportul în comun. Avem, pe de-o parte oamenii certați cu apa și săpunul. Ei, oamenii ăștia nu sunt tocmai ușor de suportat, dar îți vând un pont: dacă deschisul geamului nu te ajută prea tare, dimineața, înainte de-a pleca de-acasă dă-ți c-un puf de parfum sub nas, cât să primeze parfumul tău prin dihoarea din autobuz.

Pe de altă parte, întâlnim și vânătorii de locuri. Deși par pașnici, tipul ăsta de persoane te afectează la nivel psihic. În cazul celor care vin și îți impun să te ridici de pe scaun ai două variante: fie te ridici și primești cu brațele deschise aglomerația, ori îi spui respectuos că locurile rezervate pentru diferitele tipuri de persoane cu probleme mai mari sau mai mici sunt în fața autobuzului. În ceea ce provește bețivii sau homeless-șii, nu prea ai multe variante: ori te dai jos și aștepți următoarea mașină, ori te faci că plouă și te îndepărtezi în colțul opus al autobuzului.

Nu în ultimul rând, întâlnim la tot pasul controlori. Și în cazul în care nu ești un amator al comercializării de bilete află că poți scăpa de amendă prin mai multe moduri. Cele mai multe dintre ele, desigur, implică să faci pe prostul și să-i ții mult de vorbă pe controlori, căci se vor plictisi de tine la un moment dat și vor pleca fără prea multă tragere de inimă. În mod cert, sub nicio formă nu trebuie să le dai vreun act personal, căci altfel te vor putea manipula cum vor dori. În cazul în care ești amenințat cu poliția sau jandarmeria, invită-i s-o facă. Dacă poliția s-ar deranja pentru fiecare troglodit fără bilet ar face combustie internă în minutul doi.

Pe de altă parte, R.A.T.B.-ul m-a învățat să fac echilibristică! Talentul nostru este des lăsat să iasă la iveală de către șoferii ce-și ridică pasagerii la rang de saci de cartofi. Dar este în regulă, puțină armată și piure n-a stricat niciodată nimănui.

În mod cert, R.A.T.B.-ul vine și cu numeroase avantaje. Printre ele se numără și micii comercianți ambulanți, micii negustori și comiși-voiajori ce te invită să-ți faci piața la orice oră. De la leucoplast cu rivanol, șervețele, bureți de vase, alifie chinezească, la pixuri, baterii, folii pentru buletin sau permis auto ori telecomenzi, poți beneficia de absolut tot ce-ți poftește sufletul și se poate înghesui într-o plasă… de rafie.

Eu, drag prieten, îți urez succes în războiu` urban al transportului în comun și nu te lăsa pradă tentațiilor de R.A.T.B.-is, ori ele te vor mânca pe tine.

Leave a Comment