Cum sa… faci inghetata in casa

Cum sa

Cum sa faci inghetata

de Sabrina Canea – redactor

Nici nu a venit bine vara, vară pe care o aştept încă din septembrie, şi deja simt că mă usuc pe stradă mai ceva ca puiul prea gătit (cei care se uită la Masterchef ştiu!). În timp ce Bucureştiul se bucură de căldurile iadului, cu 40 de grade la umbră, asta dacă ai noroc de o briză, am învăţat să mă adaptez la orice situaţie: n-am bani de apă/suc rece sau îngheţată? Nu-i bai! Îmi fac eu!

Dacă ești mai practic sau mai zgârcit, așa ca mine, află că este mult mai echitabil să-ți faci singur înghețată acasă. Gândește-te doar că, totul fiind făcut cu mâna ta, ai siguranța unei înghețate proaspete, care nu sta într-un congelator de câteva luni.

Primul lucru pe care trebuie să-l ştii atunci când te apuci să găteşti acasă, iar în cazul de faţă, să faci îngheţată de casă, este faptul că răbdarea trebuie să devină cea mai însemnată calitate a ta! În primul şi-n primul rând, trebuie să înţelegi că dacă vrei să-ţi iasă o îngheţată mai ceva ca aia turcească (şi scumpă!) de pe Lipscani, trebuie să ai răbdare ca ea să îngheţe ca lumea la congelator. Evident ca poţi da bani pe ea prin centru şi-n două minute nu numai că o ai, dar o şi mănânci, dar priveşte partea bună: acasă, într-adevăr, durează înzecit, dar şi mănânci din ea până îţi iese pe urechi.

Există mai multe tipuri de îngheţată: cu cacao, cu vanilie şi cu fructe. În funcţie de care îţi place mai mult şi care te face să salivezi, reţeta se schimbă. Eu, una, optez pentru ciocolată! În cazul ăsta, reţeta este destul de simpluţă: iei cinci ouă şi separi albuşurile de gălbenuşuri, aşa cum ai văzut că face maică-ta când mai face tort. După, baţi albuşurile până se fac spumă, poţi încerca cu un tel, dar, te avertizez, o să faci scurtă la mână! Gălbenuşurile se pun într-un castronel cu vreo două linguri de zahăr şi le amesteci cu mixerul până se topeşte zahărul, ca mai apoi să adaugi cacao şi spuma pe care ai făcut-o prima oară. Amesteci ce amesteci la ele, mai adaugi o linguriţă, două, de ness sau capuccino, depinde de gust, şi bagi la congelator vreo oră, două, până se întăreşte bine.

În ceea ce privește înghețata de vanilie, totul este și mai simplu. Poți începe prin a pune într-o crăticioară, la foc mic, vreo 750 ml de lapte, șase ouă, două pachețele de zahăr vanilat și semințe de vanilie. Ai grijă să amesteci tot timpul, ca nu cumva compoziția să se prindă de vas și să fie nevoie s-o iei de la capăt. După ce crema se îngroașă, va trebui să strecori compoziția printr-o sită fină, ca totul să fie mai delicat. Și, ce mai aștepți? Bag-o la congelator!

Dacă ești iubitor de fructe, îți poți face un shake din fructe, poți pune orice vrei tu, iar apoi le bagi la congelator. Poți pune și bucăți de fructe sau batoane de caramel, n-are cum să iasă rău! De altfel, poți încerca orice combinație nebună vrei tu, poți sa-ți faci și din cafea ori iaurt cu fructe, dacă îți face cu ochiul.

Să ai poftă!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *