Arte si Artisti: Horia Bernea

horia-bernea

de Sabina Lazăr – redactor
foto: viatalatara.wordpress.com

Horia Bernea este unul dintre cei mai apreciaţi artişti plastici din România. Născut pe data de 14 septembrie 1938 la Bucureşti, a fost fiul lui Ernest Bernea, sociolog şi etnolog român. Spre deosebire de majoritatea colegilor săi de generaţie, artistul nu a urmat Institutul de Artă Plastică, în schimb a urmat Facultatea de Matematică şi Fizică, apoi Şcoala Tehnică de Arhitectură. Însă pictura l-a pasionat încă din copilărie, astfel că în 1965 absolvă Institutul Pedagogic „Sorbona“ la secţia Desen, unde mărturisea că a avut parte de profesori mai buni decât cei de la Academia de Arte. Doi ani mai târziu are prima sa expoziţie personală la sediul bucureştean al Uniunii Artiştilor Plastici.

A avut expoziţii de grup atât în ţară, cât şi în marile oraşe europene precum Paris, Haga, Bruxelles şi Veneţia. De asemenea a participat, în anii ’90, la prezentări ale lucrărilor grupului Prolog, din care făcea parte şi colegul său de atelier Paul Gherasim. Totodată a fost şi iniţiatorul grupului de la Poiana Mărului, spunând că a fost pur şi simplu o dorinţă de a studia pictura în acord cu peisajul. Începând din 1967 a avut expoziţii personale în ţară dar şi în Anglia. După Revoluţie şi-a mai expus lucrările în Franţa, Budapesta, ultima prezentare având loc la Muzeul Naţional de Artă al României. Începând cu anul 1990 şi până la moartea sa, Bernea a fost directorul general al Muzeului Ţăranului Român, pe care l-a şi botezat astfel. Cu toate că exista deja Muzeul Satului, artistul considera că instituţia pe care o conduce se ocupă mai degrabă cu antropologia satului românesc şi nu cu reconstituirea spaţială a acestuia.

Horia Bernea a murit în Franţa la 4 decembrie 2000, la câteva zile după o intervenţie chirurgicală, şi a fost înmormântat la Biserica Mavrogheni.

Prima expoziţie organizată după dispariţia artistului şi dedicată în întregime acestuia a avut loc la Galeriile „Cornel Florea“. În cadrul acestui eveniment a fost lansat şi albumul Horia Bernea, îngrijit de către Mihai Oroveanu. Recent, acelaşi Oroveanu a fost curatorul expoziţiei „Real Time“, care a avut loc la MNAC, prin care a dorit să aducă laolaltă cu tablourile şi lucrările mai puţin cunoscute ale pictorului, cum ar fi caiete de notiţe, crochiuri sau schiţe.

Cu toate că lucrările sale trebuie văzute pentru a putea fi apreciate la adevărata lor valoare, cu toate că Muzeul Ţăranului Român rămâne încă o dovadă a geniului său, vă pot propune o altă cale prin care să puteţi ajunge să îl cunoaşteţi pe artist. În volumul „Declaraţie de iubire“, a lui Gabriel Liiceanu, veţi găsi un scurt capitol dedicat omului care a fost Horia Bernea.

Recommended Articles

3 Comments

  1. Imi place. Atat informatia, cat si cum este scris articolul! Imbratisari Sabina!

  2. Imi place articolul si chiar m-ai facut curios.

    Horia Bernea este un exemplu ca artistii talentati nu vin din scolile de arta neaparat.

  3. Îmi place 😀 !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *