Cine poate interzice inimii să iubească liber? Cine are o reţetă experimentată pentru împlinirea sănătoasă a sufletului?
„Iubiri Interzise“ este o piesă scrisă de Yukio Mishima, considerat de mulţi critici cel mai important nume al literaturii japoneze a secolului XX. Surprinzător este faptul că sunt două piese într-un act, două poveşti simţitoare, care tratează tema iubirii ajunsă la anormalitate, şi anume sentimentele păcătoase ale unei pictoriţe pentru o tânară gheişă şi iubirea tacită dintre doi fraţi.
Prima piesă, „Hanjo“, este drama unei gheişe care şi-a pierdut minţile atunci când iubitul său a părăsit-o. Hanuko (Kans Hashimoto) îl iubeşte până la absurd şi Yoshio (Maris Bodochi) o părăseşte indiferent. La despărţire, cei doi şi-au schimbat evantaiele, Hanuko i-a împrumutat evantaiul cu flori de regina nopţii, iar Yoshio i-a dăruit evantaiul său cu cristale de zăpadă.
Jitsuko (Teodora Mareş) este o pictoriţă ajunsă la vârsta de 40 ani, femeie necăsătorită, ce se îndrăgosteşte de frumoasa Hanuko, pe care o ţine prizonieră în aparatmentul ei din Tokio.
Yoshio se întoarce la un an după Hanuko, însă ea, aflându-se în pânzele nebuniei, nu-l recunoaşte: „Nu te cunosc, nu eşti tu Yoshio al meu, chipul tău e rece, acelaşi cu al bărbaţilor pe care îi văd coborând din autobuz, chipuri osoase asemănătoare cu cele ale unor cadavre…“
Cea de-a doua piesă, „Seijo“, seduce publicul prin fluidatea acţiunii scenice, povestea unui frate ce ajunge să-şi oblige sora să devină curtezană doar pentru a avea el bani şi a duce o viaţă desfrânată alături de iubita sa.
Yuichi ( Marius Manole) este un frate neobişnuit de sever, violent şi certăreţ pentru Funiko (Carmen Ungureanu), ce face orice pentru a-şi molesta sora şi a tulbura linştea casei părinteşti, ce le-a rămas celor doi după moartea tatălui. Iubita sa, Natsuko, îi suportă mofturile, dar nu înţelege de ce mereu el trebuie să amintească la cină de Funiko, de ce el o ceartă, de ce pe el ceea ce face Funiko îl afectează. Pentru a scăpa de propria angoasă – aceea că Funiko nu ştie să riposteze şi acceptă totul oricât de mult a necăjit-o -, el îşi va omorî sora.
Spectacolul se joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti, are o distribuiţie bună, o interpretare ireproşabilă, un rol de criminal dus până la marginile întunecate ale adevărului incest şi o atmosferă japoneză încântătoare.
Waa, imi place mult Marius Manole 😀
Wow! Superb articol! Lasand la o parte faptul ca sunt pasionata de cultura japoneza, pozele alese sunt deosebite, actorii cu atat mai mult! Trebuie sa ma duc sa il vad!!
De acord cu Meri. 🙂
multumesc pentru aprecieri! andreea, cultura japoneza este intr-adevar cuceritoare pentru ca inca mai pastreaza miturile…. sper sa ajungi sa vizitezi Japonia. Meri si Laura, daca va place actorul Marius Manole nu ezitati sa cumparati bielete la unul din specatcolele dumnealui, veti fi surprinse de interpretarea impecabila a unui om minutios in mestesugul de actor.
as vrea sa zic ceva,dar nu stiu cum (ca sa nu o iei in nume de rau sau ca un repros),dar incerc…..cred ca pe sora lui Yuichi o cheama Fumiko, nu Funiko 🙂 gata, am zis.
si eu am vazut piesa, de mai multe ori chiar si mi-a placut 😀 da, cum poate v-ati gandit deja, imi place si mie (ca si altora) Marius Manole…foooarte mult…
ai dreptate Ioana, merci de observatie… orice observatie nu poate fi decat contructiva.