AVC – Subiectivismul

avc

avc

de Alexandru Tudosoiu – redactor
foto: Cătălina Cosma – seminarist foto

Eu sunt subiectivismul!

Scurt, clar şi concis. Este arta de a judeca lucrurile din jur după conştiinţa şi judecăţile proprii, fără a ţine cont de realitatea exterioară.

Îmi place chestia asta. Şi vouă vă place. Este acel mod în care puteţi să daţi oricui peste nas, să spuneţi ce vreţi, că tot voi aveţi dreptate. Vă dau un exemplu: „Îmi place… fizica cuantică“. Mă îndoiesc că sunt extrem de mulţi iubitori ai acestui subiect, ceilalţi fiind ceva de genul: „Frate, fizica cuantică e naşpa! Nu poate să spună adevărul“. Greşit! Prima afirmaţie este o afirmaţie irefutabilă, nu admite îndoială şi tot tacâmul. De ce? Pentru că spune o părere personală, iar cu asta nu poţi să te cerţi.

De ce e marfă subiectivismul? Pentru că asta te defineşte. Tot ce spui, tot ce faci sau cum reacţionezi, toate sunt subiective. Toate astea îţi determină personalitatea, te fac pe tine să fii tu. Nimeni, niciodată nu a fost total obiectiv şi asta pentru că nu putem. Pur şi simplu, ne este în sânge să împărtăşim ideile, gândurile şi părerile lumii. „Cel mai rău lucru pe lume“, spunea cineva, „este să nu ai o opinie, să fii indiferent la tot ce se întâmplă în jurul tău“ şi tind să cred că avea dreptate, pentru că nu se poate ca cineva să nu aibă cea mai mică reacţie asupra unui lucru, nu ar fi uman.

Nu încercaţi să fiţi obiectivi în viaţa de zi cu zi, nu merită. Fiecare gândim într-un fel şi trebuie să arătăm asta. Ce contează dacă 1+1=2? Dacă eu vreau, pentru mine 1+1 fac 11, pentru că ceea ce se aseamănă se adună. Ce dacă se spune că blondele sunt proaste? Am văzut blonde deştepte, destul de multe încât să îmi dau seama că e doar o poveste de speriat fetele care vor şuviţe. Şi asta cred EU, cu propriul meu cap, cu ale mele gânduri. Voi puteţi să nu fiţi de acord. Foarte bine, sunteţi subiectivi.

Una peste alta, da, subiectivismul e cel mai tare; da, nimeni nu mă poate contrazice aici, şi da, exprimaţi-vă părerea, fiţi subiectivi, fiţi unici!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *