
foto: Dan Nuţeanu – seminarist foto şi Vladimir Pogonariu – redactor
Cum a început, aşa s-a şi sfârşit – cu o mare petrecere. MUNOB a ajuns, din păcate, la sfârşit, dar numai „fizic“, deoarece spiritual el va rămâne permanent în mintea noastră.
Dar, de fapt, ce este MUNOB?
Model United Nations of Bucharest sau, pe scurt, o simulare a ONU. O simulare la care iau parte tineri din întreaga lume, fiecare reprezentând câte un stat şi care, timp de o săptămână, tratează problemele din ţările lor. Sună complicat şi serios, dar nu e chiar aşa. Bine, e serios. Dar atât. Adică am avut ocazia să stăm de vorbă cu participanţi, să ieşim cu ei la un suc şi sunt la fel ca şi noi. Poate chiar şi mai scrântiţi. Numai că ei au ales să facă altceva, şi anume să îşi asume responsabilităţi, să ia decizii în numele unei ţări şi să o reprezinte la Congres, indiferent că ţara respectivă se numeşte Somalia sau Marea Britanie.
Ce s-a întâmplat şi când?
Păi, proiectul propriu-zis a avut loc între 30 ianuarie şi 3 februarie, săptămână în care s-au discutat şi dezbătut diverse probleme atât locale, cât şi globale. S-au declanşat războaie, s-au făcut ameninţări teroriste (pe care chinezii le-au oprit cu un creion), s-a discutat problema piraţilor somalezi şi s-au semnat tratate de pace. Din afară, pare destul de complicat, iar din interior e şi mai complicat. De asemenea, e de menţionat şi că participanţii nu au fost numai români. Au venit tineri din Olanda, Germania, Ungaria şi chiar un participant din India (căruia i-a fost cam frig în timpul conferinţei finale).

Dezbaterile au durat o săptămână, săptămână în care s-a discutat şi răs-discutat, după care, într-o friguroasă zi de vineri, 3 februarie, toată lumea s-a strâns la Palatul Parlamentului pentru a se lua deciziile finale. Pe scurt, s-au strâns pentru a trage linie şi a aduna ce au făcut. Singura problemă nu a reprezentat-o nici intrarea, nici spaţiul… ci căldura, aproape inexistentă. În prima jumătate a conferinţei s-a strâns din dinţi şi s-a suportat, dar, după o scurtă pauză de gustare şi ciocolată caldă, reprezentanţii şi-au mai pus câte una, două, trei rânduri de haine pe ei. Reprezentantul Indiei chiar şi-a pus fularul şi o căciulă. Dar condiţiile „meteo“ nu au reprezentat nicio problemă pentru ei. Aparent.
Dar, la fel cum a început, a trebuit să se şi termine. Şi ce final! O festivitate de premiere, în care fiecare comitet a acordat premii participanţilor: pentru cel mai bun vorbitor, cel mai activ vorbitor, cel mai somnoros, cel mai amuzant etc. Şi, pentru că suntem tineri şi frumoşi, nu se putea să nu avem şi un miss şi mister MUNOB. Anul acesta Mister MUNOB a fost desemnat, de către participante, Szilágyi Péter, din Ungaria. Iar Miss MUNOB a ieşit… ghiciţi cine? Exact, o româncă, pe numele ei Cristina Guja.

După care au urmat mulţumirile: MUNOB le-a mulţumit pe rând participanţilor, organizatorilor, Colegiului Naţional „Mihai Viteazul“ pentru găzduire, stuff-ului pentru că au fost cei din spatele oricărui lucru, fotografilor, realizatorilor ziarului „Munoby News“, ziarul oficial MUNOB, şi tuturor care au făcut acest proiect posibil.