Pirateria – intre pericol si avantaj

Pirateria - intre pericol si avantaj


Pirateria - intre pericol si avantaj

de Vladimir Pogonariu – redactor
foto: Cosma Cătălina – seminarist foto

Cu toţii ştim ce e aia. Cu toţii cădem în acest „păcat“ mai devreme sau mai târziu. Dar nu e chiar atât de important efectul asupra noastră, cât e cel asupra producătorilor. Şi aici nu mă refer doar la companii precum Microsoft sau Electronic Arts, ci la toate companiile care se folosesc de mediul virtual pentru a-şi promova produsele sau care se folosesc, în orice fel, de mediul virtual.

Toată lumea se plânge de faptul că pirateria a luat foarte mare amploare în ultimii ani, că nimeni nu mai cumpără originale, că se descarcă sute de mii terabiţi de informaţie piratată de pe Internet şi că marile companii dau faliment. Fiecare cu ce îl doare, sincer. Pentru că, dacă ar fi să mă întrebaţi pe mine, pirateria este cel mai bun lucru care li se putea întâmpla.
De ce? Păi simplu: vrei ca lumea să plăteasca pentru produsul tău, dar să nu îl folosească mulţi sau vrei ca lumea să fie dependentă de produsul tău şi să nu plăteasca mai deloc? Vă zic eu că varianta a doua e mult mai bună. Se pare că în cazul Microsoft a funcţionat. A acceptat faptul că Windows-ul e piratat şi, cu toate astea, nu cred că a făcut mare lucru. De ce? Pentru că lumea e dependentă de Windows, pentru că nu toţi îşi permit un Mac şi pentru că… toţi îl cunosc, toţi îl folosesc. Că în ultimul timp Microsoft s-a focusat pe console şi pe combaterea pirateriei pe console e partea a doua.

Dar nu numai Microsoft şi producatorii de soft-uri pentru calculator sunt pe piaţă. Ci şi producătorii de filme şi muzică. Ei să fie chiar atat de afectaţi? Din păcate da… din păcate ei din asta trăiesc, din vânzările de albume şi DVD-uri. Pentru cei care au ajuns deja faimoşi nu e o problemă prea mare, pentru că au deja bani, o duc bine… deci nu e mare bai. Mai rău e pentru cei care de-abia acum s-au lansat pentru că nu prea le cumpără nimeni albumele. Toată lumea preferă să descarce de pe net pentru că e gratis şi e mai la îndemână… lucru care poate fi bun pentru cei ce vor să se lanseze pe piaţă, care vor să îşi facă un nume, astfel devenind cunoscuţi de public.

Aşadar, toată chestia asta cu pirateria nu mai ţine chiar atât de mult de legislaţie şi drepturi de autor cât ţine de publicitate şi modalitatea de promovare pentru că, după cum am mai spus, e vorba de o alegere: publicul să fie dependent de tine, dar să nu prea câştigi din asta sau să câştigi mult, dar să nu ai „susţinători“. It’s all just a matter of perspective.

Recommended Articles

1 Comment

  1. Și zici așa: să câştigi mult, dar să nu ai „susţinători“.
    Și atunci câștigul mult de unde îl ai? Îți dă casa de discuri pentru că-i place cum zâmbești?

    Plus că, omiți un detaliu tare important: concertele. Nu-i doare de cât vând, în materie de CD-uri sau piese pe iTunes ș.a., ci de câți vin la concerte, acolo unde sunt banii mulți. Desigur, dac-o mai lovesc și de un Grammy, cu atât mai bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *