AVC - Pro mica

AVC - Pro mica

de Carla Francesca Boboc – redactor
foto: Cătălina Cosma – fotoreporter

Personal, nu ştiam că nu ai voie să începi un text cu un citat. Dar eu nici nu aveam de gând să îmi încep aşa articolul, deci nu fac niciun compromis.

Recunosc faptul că nu o pot contrazice pe colega mea în tot ceea ce a zis. Pentru că are dreptate şi o susţin. Este adevărat că tragi din greu pe primul semestru, dar al doilea este mai lejer, „vor fi din plin ore de exerciţii şi probleme, cele de teorie şi predare fiind la distanţe de timp mai mari“. De asemenea, cel mai mare avantaj este că cu greu rămâi corigent, trebuie să fii chiar tâmpit să reuşeşti performanţa asta când ai atâta timp să fii ascultat, să îţi măreşti media etc.

Cu toate aceste avantaje însă, mă declar contra vacanţei de trei săptămâni, dezavantajele fiind, din punctul meu de vedere, mai multe. De ce s-a adoptat această „unire“ a vacanţei de Crăciun şi a celei dintre semestre? Pentru a face economie de căldură. Dar ce te faci când se întâmplă ca acum? În acea săptămână de vacanţă în plus, a fost chiar cald şi drăguţ afară. Iar acum, când a venit gerul năprasnic şi nămeţii de 7 metri, mergem la şcoală. Ceea ce a făcut inutilă unirea celor două vacanţe, ţinând cont de motivul pentru care s-a produs aceasta.

Din cauza gerului şi zăpezii, am avut câteva zile libere. Şi s-a hotărât că acele zile NU se vor recupera sâmbetele, ci se va intensifica activitatea la ore. Aşa că… se mai duc câteva din orele cu multă practică şi exerciţii.

Un alt dezavantaj este acela că abia apucă profesorii să îşi predea materia, că şi vin tezele. Nici măcar nu am avut timp pentru recapitulare. Iar colega mea… se cam contrazice puţin. Mai întâi spune că semestrul întâi a fost greu din cauza faptului că profesorii au avut ACEEAŞI cantitate de materie ca în ceilalţi ani, deci noi am avut de suferit pentru că a trebuit să învăţăm totul într-o perioadă mai scurtă decât de obicei. Apoi ne spune că de fapt va fi mai simplu la evaluarea de pe primul semestru deoarece a fost mai puţină materie. Hmmm… parcă era mai puţin timp, nu mai puţin de învăţat!

De chiulit de la şcoală, nu poţi chiuli niciodată liniştit doar pentru că semestrul e mai lung. Şi asta pentru că avem aceeaşi limită de hârtiuţe care motivează absenţele. Mai ales pentru cei de a 11-a şi a 12-a (pentru care învăţământul nu mai este obligatoriu etc); profesorii ăia „drăguţi“ nu se vor gândi „Bă, semetrul ăsta e mai lung, îi lăsăm să lipsească mai mult.“ Nu! Se vor purta la fel ca până acum: scăderea notei la purtare, exmatriculare. Şi pe lângă de asta, nu toţi au medici care dau „scutire de trei-patru zile doar pentru cursul nasului“ şi nu e chiar atât de simplu să schimbi medicul. Şi chiar dacă ai un medic de genul, acesta poate fi verificat pentru scutirile eliberate, iar tu poţi repeta foarte uşor anul pentru probleme medicale (în cazul în care ai scutiri multe de la medic). Aşa că un semestru mai lung nu reprezintă un avantaj în cazul multor absenţe.

Legat de teze, eu personal nu am dat nicio teză după vacanţa de Crăciun, deci nu am stat cu niciun morcov nicăieri. 🙂 Şi dacă tot nu aducea nimic perioada de după vacanţa de Crăciun până la următoarea, de ce ne agitam în privinţa ei? Adică aveam două săptămâni de vacanţă, apoi o perioadă în care se încheiau mediile, unii erau ascultaţi pentru mărirea mediei, unii stăteau degeaba sau chiar nici nu mai veneau la şcoală. Şi în sfârşit vacanţa de o săptămână de încheiere a semestrului întâi. Nu erau oare mai mult de trei săptămâni de vacanţă? Pentru că da, după părerea mea, perioada aceea dintre cele două vacanţe scurte era un fel de vacanţă şi ea.

Ca să aduc şi eu un citat în discuţie, era o vorbă… „gusturile nu se discută“. Aşa cum colegei mele îi place iarna, altora le place vara. Şi nu neapărat „ca să se poată plimba pe lângă nisip fierbinte plin de covoraşe pe care aleargă chestioare mici urlătoare de un metru împreună cu un porumb într-o mână şi cu o minge gonflabilă în alta“. Poate le place să meargă la mare doar că vor să joace volei pe nisipul fierbinte în fundul gol. Sau poate unii nici nu vor să meargă la mare. Poate vor să meargă la ţară la săpat cartofi sau mai ştiu eu ce. Sau vor să meargă la munte cu cortul. Sau să facă bungee-jumping. Sau scuba-diving. Există un miliard de alte chestii pe care le poţi face vara şi iarna nu sau pe care le poţi face mai uşor vara.

Nu este vina noastră că avem mai mult de două luni de vacanţă de vară, iar cea de iarnă este cu mult mai scurtă. Dar dacă am gandi puţin raţional, am vedea că este un lucru bun. Calorifere au toate sălile de clasă din toate liceele. Deci de bine, de rău, iarna mai ai cum să încălzeşti clasa. Sau mai poţi pune o haină pe tine. Dar vara? Ce mai faci pe căldurile alea infernale? Că de dezbrăcat… există o limită prin regulamentul şcolii. Şi nu toate clasele sunt dotate cu aer condiţionat. Iar acum, culmea, vacanţa de vară „îşi intră în drepturi“ mai târziu. Oare cum ne vom descurca dacă temperaturile vor fi normale pentru acea perioadă, adică ridicate?

Pe lângă toate lucrurile astea, pe mine mă mai deranjează ceva. Mă întreb „Oare câte schimbări se vor mai face până termin liceul?“. Vouă nu vi se pare? Chiar nu aţi observat cât de des se schimbă regulile în învăţământ? Aţi visat vreodată că aţi schimbat ceva cu voi, cu viaţa voastră, cu oamenii din jurul vostru, o schimbare ce vouă vi se părea frumoasă şi ok? Pun pariu că atunci când v-aţi trezit însă, melancolia sau supărarea a pus stăpânire pe voi. Pentru că nu se putea face schimbarea aia în realitate. Ei bine, omuleţii ăia din învăţământ nu au ei timp de stări de melancolie, de supărări. Ce visează noaptea, aplică a doua zi. Fără să se gândească la faptul că mulţi dintre noi suntem deja speriaţi de toate schimbările astea. Voi v-aţi gândit cum vom da BAC-ul? Sau nu ştiu, întrebări d-astea. Sunt atât de „călită“, încât mă aştept să viseze orice ca a doua zi să li se şi împlinească dorinţa. Peste câteva zile poate vom fi îmbrăcaţi în mascote sau nici nu va mai exista vacanţa de vară sau mai ştiu eu ce. Că, na, a visat X-ulescu asta şi X-ulescu crede că e un lucru bun. Dar oare NOI, ELEVII credem asta, suntem de acord?

După cum puteţi observa, problema e că de fapt sunt mai multe probleme. Iar unirea celor două vacanţe, care, repet, mie nu mi-a surâs deloc încă de la început, este doar o problemă din multe. Din multe probleme ale unui sistem plin de oameni „visători“.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *