AVC – Parintii sunt mai smecheri!

avc vacante cu parintii

avc vacante cu parintii

de Sabrina Canea – redactor
foto: Robert Stoica – colaborator foto

Cu pași mai mari sau mai mici, mai ușori sau mai greoi, mai timizi sau mai înfipți, cu toții intrăm fericiți în vacanța de vară. Ei bine, totul e ok în primele, să zic, două săptămâni, cât ne obișnuim puțin cu leneveala acută ce ni se răspândește încet prin toți mușchii, durerile de cap de la prea mult somn cu soarele ce-ți bate în cap (duh, e prânz de mult timp) și starea de criză, când corpul îți amorțește de la prea mult stat pe scaun la calculator. După această tranziție dintre modulul de școală și modulul de vacanță, tuturor ni se trezește pofta de a pleca din Bucureștiul uscat de căldura nemernică a verii și unde, dacă nu la mare?

Suntem adolescenți, oameni cu viitorul înainte și toate visurile în mâinile noastre. Prima fantezie ca adolescent rebel ce ești este să pleci cu prietenii în Vamă. În această categorie se includ atât doritorii de o vară nebună, plină de distracție, însă și amatorii de „Ah, vara asta mă îndrăgostesc“, pe fundal alergând un prinț blond pe un cal alb. În timp ce tu visezi la toate astea, din spate se aude vocea maică-tii care strigă „Vezi, că mergem cu toții anu’ ăsta!“ Fantezia a căzut, s-a risipit, a murit.

Lăsând ironia la o parte, ce vă oftică atât de mult la vacanțele cu părinții? Da, într-adevăr, acum câțiva ani cum auzeam de plecat cu ai mei pe undeva, cum mă făceam că plouă, dar după un timp realizez, de fapt, câte beneficii am la afacerea asta.

Dacă stai bine să te gândești, poate cel mai deștept și eficient lucru e să mergi în vacanța cu părinții. În primul și-n primul rând, fii isteț: gândește-te câți bani ai economisi mergând cu ai tăi. Nu tu cazare, nu tu transport, nu tu mâncare, nimicuța! Nu trebuie să te stresezi cu bilete de tren, microbuz, autostop sau mai știu eu ce, atâta timp cât are taică-tu permis și te cară cu limuzina personală. Și că tot sunt aici, la tine în mașină nu trebuie să ai vreo jenă că stai tolănit pe cineva, că lași mizerie sau că asculți muzică tare; mașina ta e ca și casa ta!

Vacanțele cu părinții aduc mult mai multe beneficii decât ți-ai fi imaginat. Lăsând la o parte problema obișnuită a banilor, un concediu cu ai tăi te poate învăța o grămadă de chestii. Compară astfel: cu prietenii mergi în Vamă, bei, te distrezi, în fine, pe când cu ai tăi poți merge prin locuri mult mai interesante. Nu zic că-n Vamă nu-i mișto, din contră, dar hai să comparăm Vama cu Viena, ce zici? Tu unde ai merge? Fiind o „exploratoare“ înrăită, cu dorul de ducă în sânge și niște picioare ce nu obosesc vreodată, aleg fără ezitare Viena. Știu că-n gândul tău comentezi acum, dar să fim serioși, dacă îți cunoști interesele vei alege o astfel de excursie, din care poți afla atât despre istoria și cultura altor state, cât și să vezi cu ochii tăi niște capodopere arhitecturale și nu numai. Și-n Viena e fun, gândește-te doar că parcul lor de distracții e cam cât Vama de mare.

Nu trebuie uitat nici faptul că, într-o astfel de vacanță te poți apropia nemaipomenit de mult de ai tăi. Știu, sunt la curent cu problemele noastre zilnice cu părinții: ne contrazicem, ne certăm, țipăm, nu ne vorbim. Le știu și le-am trăit pe toate, crede-mă, dar știu, de asemenea, din proprie experiență că o astfel de vacanță, o perioadă de timp în care te vezi în fiecare moment cu ai tăi, te împinge la o discuție despre relația dintre voi și problemele pe care le aveți, iar încet, încet totul se duce pe drumul cel bun. Mulți adolescenți au probleme pe acasă și fug de acestea, de rezolvarea lor. Atâta timp cât ești sincer cu al tău și îi explici modul cum te simți exact, fără să fii prea nevrotic și să începi să urli precum chiaunul, nu ai cum da greși, îți zic! Iți propun cumpărăturile, raitele nebune prin magazine! Te apropie de cineva cum nici nu speri!

Nu în ultimul rând, gândește ceva mai departe: câte zile din anul ăsta ai stat cap coadă cu mami și tati? La mine, cel puțin, nu cred să fi fost vreuna întreagă. Gândește din punctul de vedere al unui părinte: lipsa apropierii dintre tine și copilul tău poate duce la un grad atât de ridicat de stres încât să te răstești la el chiar dacă acesta n-are nicio vină, iar asta e valabil și invers.

Și, până la urmă, cu prietenii poți ieși în oricare altă zi din an, cu ai tăi, pe de altă parte, s-ar putea să nu mai ai ocazia până la anul sau cine știe. Eu zic să profiți de ocazie, cât mai poți. La urma urmei, știu oameni care au tras cele mai bune beții cu părinții.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *