Fiecare copac, pentru a creşte drept, are nevoie de un băţ ajutător. Nu poţi pur şi simplu să îi spui „învaţă singur ce e aia drept“ atunci când el nu cunoaşte această noţiune.
A fi autodidact înseamnă, pentru mine, a te învăţa singur ceva. Nu e absolut nimic în neregulă cu ideea asta, doar că, într-un fel, se limitează la cum priveşti tu lucrurile. A fi autodidact are, într-adevăr, şi părţi bune. Însă atunci când înveţi ceva singur există riscul de a înţelege greşit sau de a interpreta altfel şi de aceea ai nevoie de îndrumare, ca apoi, după ce îl înţelegi, să poţi singur analiza lucrul în toată complexitatea lui.
Bănuiesc că singurul beneficiu din această acţiune este mândria de a-ţi demonstra ţie că poţi şi singur, dar dacă tot eşti autodidact, profesorii pentru ce mai sunt plătiţi? Să te îndrume.
Din câte îmi amintesc eu, la intrarea în liceu nu mi s-a oferit un suport de curs. Şi e foarte bine aşa! E foarte bine că eşti ghidat să înveţi la grămadă, cu alţi oameni şi alte idei venind din toate direcţiile. Până la urmă, aşa te dezvolţi! Devii competitiv, înveţi să îţi exprimi părerile, nu doar să le gândeşti şi primeşti şi un feed-back de la ceilalţi participanţi, ci scapi şi de riscul de a deveni introvertit.
Omul autodidact este lipsit de acel moment de brainstorming în echipă şi de interacţiunea cu ceilalţi, cât şi de confirmarea că a extras ce trebuie din ceea ce trebuia învăţat. Desigur, sunt unii oameni care doresc linişte şi pace atunci când învaţă sau poate că doar au stilul lor unic de a învăţa. Ei nu cunosc noţiunea unui coleg mai bun la matematică sau mai talentat la desen, cineva la care să se raporteze sau cu care să se compare.
Să amintim şi câteva repercusiuni din viaţa unui adult autodidact: este închis în el, nu ştie să îşi susţină punctul de vedere în caz de conflict şi este lipsit de experienţă socială. Poate că scenariul este un pic exagerat, însă nu cred că voi cunoaşteţi pe cineva care ar vrea mai degrabă să înveţe singur, în loc să înveţe ceva alături de alte persoane.
Până la urmă, idealul este mereu undeva la mijloc şi fiecare dintre noi ar trebui să aleagă metoda pe care o consideră adecvată pentru el, însă de fiecare dată trebuie să aibă în vedere avantajele şi dezavantajele fiecărei situaţii.