“O noapte furtunoasa” in Viteazul si Monnet

arca lui noe Jean Monnet

de Alexandru Tudosoiu – redactor

V-aţi imaginat vreodată operele lui Caragiale colorate de un iPhone sau de nişte praf tras pe nas? De personaje inspirate din filmul „Naşul“? Cum ai reacţiona când, în loc să întâlneşti un bătrânel blând cu mustaţă, să îl vezi pe însuşi „Godfather“? Capisch?

În data de 9 mai, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, sala de festivităţi vuia de lume. Unii erau atraşi de ideea chiulului de la ora de la 10, alţii chiar de arta teatrului. Trupa „Arca lui Noe“ i-a încântat pe dovlecari timp de o oră cu o combinaţie proprie dintre piesa lui Caragiale şi filmul inspirat din viaţa mafioţilor. Ca să vă puteţi imagina diferenţa dintre clasic şi modern, imaginaţi-vă doi îndrăgostiţi consumând prafuri în tributul eternei iubiri (în loc de comunicarea prin scrisori), utilizarea telefoanelor mobile în secolul XIX şi sabia clasică înlocuită de mortalul pistol.

Acestea, plus alte modificări ale scenariului iniţial – scene derulate cu încetinitorul în stilul Matrix şi câteva (mai multe) gesturi insinuante – au transformat piesa clasică într-o operă modernă, plăcută de către tineri. Cei care au fost la eveniment au ţinut să explice că piesa a fost cu atât mai captivantă cu cât „piesei anoste i s-au adus modernizări“ (cu diferite aspecte din filmele moderne), făcând-o astfel pe placul liceenilor.

„Arca lui Noe“ îşi va continua călătoria prin licee până pe data de 22 mai.

fotoreportaj de Andreea Stoian – fotoreporter

„O noapte furtunoasă – Mafia“ , un spectacol în regia lui Alexandru Robert Nagy, este o comedie după Ion Luca Caragiale, ce surprinde atmosfera familiei de mafioţi, a clanurilor, a intereselor ascunse, a pasiunilor puternice şi a respectului, asociate într-o împrejurare comică, menită să stârnească reacţii cât mai surprinzătoare din partea publicului.

Piesa reconstruieşte un spaţiu mitic, filmic, în jurul căruia roiesc situaţii concrete, ce reuşesc să impresioneze şi să emoţioneze atât elevii, cât şi profesorii prezenţi.

arca lui noe

arca lui noe

arca lui noe

arca lui noe

arca lui noe

Astfel, Caravana lui Noe şi-a încheiat turneul prin liceele Bucureştene.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *