
foto: Carina Coman – seminarist foto
Joi, 7 aprilie, a avut loc cea de-a doua ediţie de anul acesta a evenimentului „Amfiteatrul Deschis“, avându-l ca invitat pe actorul Claudiu Bleonţ. Evenimentul s-a desfăşurat în Amfiteatrul Bălcescu al Facultăţii de Litere şi a avut tema „Nonconformism şi prejudecăţi“.

Conferinţa a început cu un ritual făcut de o echipă de rugby pentru a aduna energie pozitivă, ritual numit Haka. Invitatul a încercat să îi ajute pe cei prezenţi să aibă o imagine mai clară a ceea ce se întâmplă cu propria persoană. A ţinut să ne aducă aminte că dacă părinţii noştri nu se întâlneau, noi nu am fi existat; dacă el nu muncea atât de mult, nu ar fi ajuns actor la TNB; dacă nu ar fi fost aşa de cunoscut, nu ar fi vorbit în faţa noastră şi aşa mai departe.

În continuare, ne-a spus să ne facem loc pentru că va urma să facem câteva exerciţii. A stins lumina, ne-a spus să ne relaxăm, să închidem ochii şi a pus din nou ritualul Haka. După ritual, ne-a rugat să ne ascultăm respiraţia, să ascultăm zgomotele oraşului; să ne întidem mâinile şi picioarele, să ne simţim fiecare parte a corpului; să ne gândim la un moment fericit din viaţa noastră, să ne imaginăm un moment trist (să strângem pumnii dacă e un moment prea trist), să ne imaginam din nou ceva fericit şi să ne bucurăm de el.

După aproape jumătate de oră ne-a spus să deschidem încet ochii, a aprins lumina şi a întrerupt liniştea printr-un fluierat scurt, ascuţit şi foarte zgomotos. În momentul doi, toată lumea a ieşit din starea de calmitate şi şi-au îndreptat din nou atenţia către Claudiu. Acest exerciţiu a părut a fi un ritual de şamanism. El ne-a spus că omul pierde multă energie prin ochi; când ai ochii închişi, energia pe care o folosesc ochii se distribuie în alte locuri, cele asupra cărora te concentrezi.

A încheiat prin a ne spune că atunci când ai greşit trebuie sa-ţi spui „sunt slab“ şi automat vei creşte (în interior), vei avea grijă ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Nu există maestru şi ucenic, există doar îndrumător şi îndrumat.
Un exhibiționist care nu reușește uneori să surprindă decât printr-un număr de circar obosit. Șaman, clar.