Roll it: Rain Man (1988)


Rain Man 1988

de Andrei Antonescu – seminarist
sursa foto: cinemagia.ro

„De ce nu mi-a spus nimeni ca am un frate?“ , o întrebare care ne macină pe tot parcursul acestui film şi, totodată, fraza ce dă startul acţiunii.

Charlie Babbit (Tom Cruise) este un vânzător de maşini, ce este pe punctul de a încheia o afacere de milioane. El este atât de încrezător în forţele sale încât pleacă în vacanţă cu prietena sa, mult mai devreme, pentru a sărbători, dar este oprit pe drum de un apel urgent din partea unui colaborator de-al său, care îl anunţă că tatăl lui a murit.
Din păcate, vacanţa este compromisă şi se întoarce înapoi în oraş pentru a participa la înmormântare şi a stabili condiţiile testamentului. Charlie află că are un frate mai mare, care suferă de autism, numele lui fiind Raymond Babbit (Dustin Hoffman), în acelasi timp află că mare parte din averea tatălui său este moştenită de fratele său mai mare, Ray.

La începutul acestui film, Charlie este un personaj realist şi superficial, nu ţine cont de părerile celor din jurul său şi nu o observă pe prietena sa Susana (Valeria Golino), pentru că, în mare parte a timpului, el este concentrat pe afacerile sale. În scurt timp, după ce îl cunoaşte pe fratele său, cei doi pornesc într-o călătorie de o săptămână pentru a ajunge în Los Angeles, o călătorie ce iniţial trebuia să ţină numai trei ore.
Scopul lui Charlie în timpul ăla era să devină cel mai bun prieten al fratelui său, pentru a pune mâna pe moştenire. În timpul călătoriei, cei doi (în special Charlie), trec prin multe peripeţii.
Charlie, din cauza fratelui său, ajunge să îşi piardă prietena, o afacere bănoasă şi să se contrazică în mijlocul drumului cu el despre cea mai bună pereche de chiloţi, asta şi multe altele.

Dustin Hoffman încearcă să sugereze cu succes, natura autistă a personajului său şi nu exagerează cu ticurile sale. Pe lângă deficienţele ce le afişează, descoperim foarte repede şi o sumă de calităţi care nu sălăşluiesc în oricine, cum ar fi o memorie extraordinară şi capacităţi matematice de geniu.
Treptat, cei doi reuşesc să facă o legătură unul cu celălalt şi Charlie îşi schimbă total părerea despre fratele lui, câştigând în final simţul de decenţă care îi lipsea şi ajunge să descopere o profunzime sufletească, pe care nu credea că o poate avea. Pelicula a câştigat un Oscar pentru cel mai bun film, iar Dustin Hoffman pentru cel mai bun actor în rol principal.
Filmul este foarte popular şi în zilele noastre, acest lucru se poate observa datorită referinţei din filmul „The Hangover“, comparaţia personajului lui Dustin Hoffman cu cel al personajului jucat de Zach Galifianakis şi, mai ales, scena din cazino în care au reuşit să facă rost de bani.

Filmul a fost tratat cu scepticism la început, pentru că nu era aşa de uşor de transpus pe ecran subiectul principal al filmului, în timpul filmărilor chiar şi cei doi protagonişti au numit filmul „Doi prostănaci într-o maşină“.
Filmul este o comedie şi o dramă, o experientă frumoasă ce ne demonstrează că dragostea frăţească, deşi nu este înflorită de mică, aceasta persistă spiritual.

Recommended Articles

1 Comment

  1. genial film! de vazut!!! multumim, andrei! ^:)^. o sa ma mai vezi pe la cerc:P

Leave a Reply

Your email address will not be published.