Noaptea Cartilor Deschise, sau „Ia cat poti si fugi!“

Noaptea Cartilor Deschise, sau „Ia cat poti si fugi!“

Noaptea Cartilor Deschise, sau „Ia cat poti si fugi!“

de Ana-Maria Tudorache – colaborator
foto: Andrei Lumpan – colaborator foto

„Citeşte. Numai citind mereu creierul tău va deveni un laborator nesfârşit de idei şi imagini.“ Nimic mai adevărat decât acest citat care surprinde de fapt esenţa evenimentului ce a avut loc în data de 23 aprilie pe Lipscani, cu ocazia „Zilei Mondiale a Cărţii“. Organizatorii – „Ziarul Ring“ şi „Editura Litera“ – au venit cu o idee neobişnuită, şi totuşi foarte interesantă, despre cum îi pot îndruma pe oameni spre lumea cărţilor. Astfel, au aranjat peste 3000 de cărţi pe un culoar special amenajat în Centrul Vechi, volumele fiind luminate de lanterne, pentru ca lumea ce avea să păşească printre ele să le poată răsfoi, şi mai apoi să ia câte o carte acasă. O singură carte…

Totul suna promiţător, prin urmare, încă de la ora 20:00, lumea s-a strâns în jurul covorului de opere, astfel încât nu mai aveai loc să arunci un ac, ce să mai spunem de a te deplasa. În jurul orei 20:30, panglica cu care era „închis“ culoarul a fost tăiată de către primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, aşadar, mulţimea a dat năvală printre volume, mergând pe principiul „Ia cât poţi şi pleacă“.

Noaptea Cartilor Deschise, sau „Ia cat poti si fugi!“

După numai câteva minute (aproximativ două, să nu credeţi că totul a durat mai mult de cinci minute), cărţile parcă se evaporaseră şi bineînţeles că mai mult de jumătate dintre cei prezenţi în seara aceea au plecat cu un gust amar de la eveniment.

Înainte de a începe marele atac, lumea se arăta încrezătoare şi dornică de a reuşi să ia o carte bună. Întrebate ce părere au despre această iniţiativă, câteva persoane au răspuns că este extraordinară, fiind un bun prilej de a îndemna poporul să citească.

Însă oamenii au cam uitat bunul simţ acasă, unii fiind văzuţi şi cu câte zece cărţi sub braţ, făcându-şi loc liniştiţi printre mulţimea care se împingea şi se înghesuia pentru a prinde măcar o carte sau pentru a reuşi să iasă din puhoiul de lume, de aici rezultând un mare haos.

Noaptea Cartilor Deschise, sau „Ia cat poti si fugi!“

Mai în glumă, mai în serios, în timp ce înaintam cu greu spre ieşirea din îmbulzeala generală, un tânăr a afirmat că dacă s-ar fi făcut aşa ceva în Bârlad, n-ar fi venit nimeni. Alte persoane, la fel de ghinioniste ca şi ceilalţi, au făcut o comparaţie foarte adevărată, şi anume „Noaptea Cărţilor Deschise = Black Friday“.

Intenţia organizatorilor însă nu poate fi decât lăudată, întrucât aceştia îşi propun să facă astfel de evenimente lunar, dorindu-şi să creeze un precedent, precum şi să îi călăuzească pe oameni spre lectură.

Timpul atât de scurt în care s-au luat (cu traista) cărţile i-a surprins chiar şi pe cei de la „Ring“ şi „Litera“, aceştia asteptându-se ca totul să dureze măcar cinci minute. Nu a lipsit nici comparaţia cu evenimentul din Madrid, de la care a pornit ideea, unde lumea a adus cu ea şi bunul simţ, plecând acasă cu o singură operă, şi nu cu zece.

Noaptea Cartilor Deschise, sau „Ia cat poti si fugi!“

Este de admirat faptul că tinerii au lăsat deoparte terasele din zonă şi au participat la această aventură a cărţilor, din care te rugai să ieşi întreg din sumedenia de oameni şi care poate fi foarte uşor numită şi „Marea adunare a cărţilor deschise“.

Sperăm că cei care şi-au umplut sacoşele de volume (cel mai probabil adunate la nimereală) să le şi citească, şi data viitoare când mai au de gând să vină, să aducă cu ei şi cei şapte ani de acasă.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *