
Vlad Albu – colaborator foto
Pot să pun pariu că nu mulţi dintre cei care merg adesea pe Lipscani la o „ieşeală cu prietenii“ ştiu ce monumente istorice ascunde acea zonă. Printre aceste monumente se numără şi „Hanul Gabrovenilor“, fiind în ziua de azi în reabilitare. Da, clădirea aia veche şi părăsită la care se lucrează de zor de ceva vreme şi pe lângă care trecem de multe ori în drumul nostru spre una din numeroasele terase de pe acolo.
Pe lângă faptul că acest han este unul dintre puţinele clădiri de acest tip care încă stă în picioare, „identitatea“ acestuia nu a fost încă stabilită, întrucât unele informaţii din secolul al XIX-lea vorbesc despre un anume „Han Gabroveni“, situat tot în zona Lipscaniului, însă între străzile Covaci şi Gabroveni, dar cum informaţiile sunt foarte vechi şi parţiale, nu este nimic sigur. Cert este faptul că hanul a fost construit undeva între anii 1804 şi 1818.

Astfel, actuala clădire pe care noi o numim şi astăzi „Hanul Gabrovenilor“ a fost, de fapt, „Hanul Hagi Tudorache“, bărbatul fiind un vestit negustor din acea perioadă, ce se spune că ar fi fost primul proprietar al birtului.
Situat în centrul Lipscăniei, Gabroveniul cuprindea spaţii comerciale şi ateliere situate la parter, având însă o suprafaţă mai mică decât cea a Hanului lui Manuc. Totodată, se introducea în peisaj şi noţiunea de „pasaj comercial“, care era lung de 50 de metri şi în care se aflau aceste prăvălii şi ateliere.

Dar clădirea aflată până nu de mult într-o stare avansată de degradare nu a fost destinată numai spaţiilor comerciale şi de depozitare, ci avea şi rolul de a găzdui călători şi negustori din Balcani, iar la începutul secolului XX, a fost redenumit „Hotel Gabroveni-Universal“.
Ca şi arhitectură, clădirea a fost iniţial construită în formă de U, având o aripă la strada Lipscani, şi cealaltă la strada Gabroveni. Subsolul era un spaţiu important de depozitare, acolo existând două hrube ce legau Lipscaniul de Gabroveni, iar la etaj se aflau camerele în care poposeau diferiţi negustori.

În prezent, clădirea este în reabilitare, lucrările vizând consolidarea, conservarea şi restaurarea monumentului istoric, cât şi a pasajului său comercial, precum şi extinderea sa cu un nou corp. Astfel, se doreşte ca hanul să devină un centru cultural-artistic de nivel european.
Poate nu mulţi îl consideră aşa, însă „Hanul Gabrovenilor“ este unul dintre puţinele hanuri ale Bucureştiului care se mai ţin în picioare şi care, din fericire, este în curs de reabilitare şi consolidare, având în spate o istorie impresionantă.