Camera din față – beaucoup de fantaisie dans une pièce

Camera din față - beaucoup de fantaisie dans une pièce

Camera din față -	beaucoup de fantaisie dans une pièce

de Laura Ștefan – redactor
foto: Cătălina Cosma – fotoreporter al RCTP

„Atunci când îți place un loc, când te simți bine în el, știi sigur că o să mai revii. Dar până atunci, parcă îți vine să pleci cu ceva, să-ți aduci aminte de acea stare. Așa că ne-am gândit să facem un mic magazin cu de toate.

Pe lângă cafele și ceaiuri de tot felul, aici vei găsi băuturi fine, caramele, bomboane cu aromă de ceai, fructe confiate, ceainice felurite, infuzoare iscusite, căni bine alese și minunate espressoare de cafea.“ – câteva cuvinte din Camera din față.

Camera din față -	beaucoup de fantaisie dans une pièce

Da, cel mai grozav loc pentru a savura o cafea vs. ceai și a degusta ceva dulce sau sărat la lumina unui borcan atârnat de tavan și umbra unei biblioteci cu tot soiul de ceaiuri bine aromate și drăguț etichetate, într-un spațiu care te duce cu gândul la perioada postbelică.

Tot ce trebuie să mai știți despre drăgălașa cafenea este faptul că nu e departe de stația de metrou Piața Romană, mai exact Strada Mendeleev nr. 22. Cum traversați vizavi de McDonald’s Romană, trebuie să treceți pe lângă Florăria Iris, nu departe de Piața Amzei. Ce zic eu aici?! Este la o aruncătură de băț.

Noi am testat experiența Camerei din față într-o după-amiază plictisitoare de joi după școală. Totul a venit ca o explozie de fericire, entuziasm și voie bună pentru noi. Camera din față ne-a primit drăgăstos cu doi omuleți care așteptau cu nerăbdare să deschidem ușa și să ne primească cu „Ziua bună!“ și „O zi frumoasă pe la noi!“. Adorabil, nici nu mai ai ce să spui când vezi oameni plini de viață care te primesc cu zâmbetul până la tavan. Nu mai pomenesc de aromele care ne pluteau pe la nasuri: cafea proaspăt macinată, mirosul copilăriei când treceam pe la magazin să cumpăr cafea bună pentru profesoare sau mămicuța mea și ceaiuri bine alese, din perspectiva unui dependent de ceai bun. Am auzit chiar câteva zvonuri de la care se pornește ideea că distribuitorul Casei Regale ne-ar aroma vizitele la Camera din față.

Camera din față -	beaucoup de fantaisie dans une pièce

Ne-am așezat entuziasmate să răsfoim ziarul (meniul) într-o cameră nu prea spațioasă, dar care te minuna la fiecare centimetru, în fiecare direcție în care priveai. Te lasă cu gura căscată și ușor salivând la bibloteca întinsă pe întregul perete și plină cu borcane frumos etichetate și armonios aranjate în linie, satisfăcându-ți simțul olfactiv. Nimic nu se compară cu locul ăsta nebun, care te duce cu gândul la piesele lui Mircea Baniciu, la acum niște ani, scârțâitul pantofilor de lac, melo, papion, manșete albe scrobite de ac, mănuși și baston, rochii prelungi, carouri și dungi, terase cu lună … Grațioși, frumoși și tineri erau bunicii noștri acum niște ani.

Am gustat și din cafea, ne-am luat și un ceai aromat, dar ne-au dat și o bombonică. Micuțele balade românești tratate cu puțin Beatles și nișe franțuzești ne-au bucurat sufletul în unduirile celor 150 de arome (și ne referim doar la ceiuri acum). Chiar te duce cu gândul la vremurile de mult pierdute în ani, la eleganța puțin falsă, stinsă cu franțuzisme stâlcite și cafele tari cu țigări străine și puțină lectura la română: „Chirița“, „D-ale carnavalului“ etc.

Locul ăsta este o lecție de istorie, amintirile vremurilor, plus de fantezie, bucuria anilor înr-o camera îngustă și armonios parfumată. Nu vă închipuiți fițe și bătrânei morăcănoși.

Camera din față -	beaucoup de fantaisie dans une pièce

Să nu uităm de prețuri! Ziarul este bogat cu d-ale gurii și cu prețuri suprinzător de accesibile. Iar pentru „călinieni“ și băutori de cafea rapidă, Camera din față are cafea ieftină, numai bună de luat pe drum ori la liceu pentru cunoscătorii de absențe.

Sfat: Aveți nevoie de o rezervare, pentru că locul este este destul de populat. Cu greu găsești câte o masă liberă.

Este o mică dezamăgire pentru dependenții de nicotină, deoarece nu se fumează (cum să te bucuri de un ceai/cafea cu fumul în nări?) dar promite o experiență fantastică, care merită o clipă de abstinență.

Have fun! La nota de plată o să aveți o mică surpriză.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *