Iubirea secreta a Annei Frank

Iubirea secreta a Annei Frank


Iubirea secreta a Annei Frank

de Maria Bucur – redactor
foto: librarie-virtuala.ro

Cu testele astea iniţiale, ne-am amintit la istorie şi de cel De-al Doilea Război Mondial. Ne-am amintit nu numai de cine, ce-a făcut şi unde s-a bătut, dacă a câştigat sau nu, ci şi de numărul foarte mare de victime colaterale şi de antisemitism. Am fost curioasă să citesc cu această ocazie jurnalul bine-cunoscut al Annei Frank.

Anna Frank a fost o fetiţă evreică, care locuia împreună cu familia ei, la Amsterdam. Datorită preluării Olandei de către nazişti, familia Frank a fost nevoită să se ascundă în mansarda casei. Numai tatăl Annei, Otto Frank, a supravieţuit războiului, şi a publicat jurnalul fiicei sale.
Cum jurnalul în sine nu l-am găsit, m-am mulţumit cu „Iubirea secretă a Annei Frank“, de Ellen Feldman – o carte ce îmbină adevărul istoric cu ficţiunea.
Feldman s-a hotărât asupra subiectului cărţii în urma vizitei sale la casa memorială a Annei Frank, din Amsterdam. După cercetări asidue prin arhive şi biblioteci, nu a descoperit, iniţial, ce s-a întâmplat cu Peter van Pels (van Daan, în jurnal). Aici a intervenit imaginaţia autoarei.

Peter van Pels, un tânăr evreu, abia scăpat dintr-un lagăr, ajunge în America, după încheierea Celui De-al Doilea Război Mondial. Aici ia hotărârea să-şi ascundă adevărata identitate, deşi în Statele Unite ale Americii erau interzise pornirile antisemite – şi, deci nu ar fi avut de ce se teme. Se prezintă drept Peter van Pels, şi nu van Daan, cum îl numise Anne în jurnal. Îşi construieşte o viaţă destul de prosperă: deschide o companie de imobiliare, se căsătoreşte (cu o evreică!) şi are doi copii.

Dar trecutul începe să-l bântuie când soţia sa aduce în casă un exemplar al Jurnalului. Apoi apar piesa de teatru şi filmul, pe aceeaşi temă. Peter se decide, într-un final, să spună adevărul, dar numai celor apropiaţi. Vrea să-i apere imaginea tatălui său, prezentat în piesa de teatru şi în film ca un hoţ. Cum se-ntâmplă de obicei, cel ce minte de prea multe ori, nu mai este crezut atunci când spune adevărul. Deşi bărbatul se hotărăşte cu greu să ia legătura cu Otto Frank, singurul supravieţuitor în afară de el, identitatea lui este pusă la îndoială.

O carte captivantă încă de la primele rânduri, care te „obligă“, după ce ai terminat-o, să te duci la bibliotecă să afli care informaţii erau adevăruri istorice şi care imaginate. Ellen Feldman reuşeşte să îmbine foarte bine ficţiunea cu faptele reale. O dramă aparte despre consecinţele psihologice ale Celui De-al Doilea Război Mondial nu numai asupra celor care-au participat, dar şi asupra apropiaţilor acestora.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.