Carte- Lolita

lolita

de Maria Tudor – redactor
foto: www.giraffedays.com

Plot:
Fiind publicată abia la doi ani după finalizare, din cauza conținutului său, „Lolita“ urmărește obsesia francezului Humbert Humbert (HH) pentru fiica sa vitregă, Dolores Haze (Lolita). Pe măsură ce povestea evoluează, pasiunea se intensifică, cititorul experimentând o diversitate de sentimente, devenind, totodată, din ce în ce mai sensibil în fața relației celor doi. Și pentru că o minte bolnavă și o atitudine pedofilă nu pot trece niciodată neobservate, în romanul nostru, HH ajunge să se căsătorească cu mama Lolitei, Charlotte, numai pentru a o putea avea, ulterior, pe nimfeta lui. După moartea Charlottei, într-un nefericit accident de mașină, Humbert o răpește pe Lolita și pornesc împreună într-o călătorie inițiatică, prin America. Aceștia vor trece prin multe peripeții, unde iubirea le va fi pusă la încercare, iar granița dintre relația părintească și cea amoroasă se va micșora, până când va deveni inexistentă. Toate victimele și actele necugetate trec pe lângă protagonist fără a fi sesizate, acesta fiind incapabil să perceapă răul din spatele acțiunilor sale, care se resimte peste tot în jurul sau și asupra tuturor.

Personaje:
Humbert Humbert este naratorul-personaj al romanului, fiind tipul europeanului cult și cu pretenții. Slăbiciunea sa pentru adolescente sau nimfete, cum le spune el, îi dictează toată viața, neputându-se abține în fața lor. Felul halucinant de frumos de a povesti ne fură mințile și ne împiedică să judecăm limpede în fața terorismului unui viol sau al unei crime.

Dolores (Lolita) Haze este seducătoare, capricioasă și dă dovadă de inteligență în jocul său cu Humbert. Aceasta trage sforile pe parcursul întregului roman și este capabilă să facă din admiratorul său o marionetă. Inițial, Lolita creează impresia că se simte atrasă de Humbert, fiind precum un magnet al afecțiunii amorezatului. Însă, odată ce i-a câștigat inima, adolescenta ajunge să se plictisească și îl alungă ca pe o jucărie veche.

Umbra lui HH, Clare Quilty, este un scenarist faimos și un pedofil înrăit. Clare o place în secret pe Lolita și o urmărește pe parcursul întregii cărți, până când o răpește și o ascunde de Humbert. Cu toate acestea, eforturile sale nu se dovedesc suficient de bune pentru a îmblânzi spiritul libertin al Lolitei, aceasta evadând într-un final din strânsoarea lui.

Un alt personaj care își lasă amprenta asupra evoluției acțiunii îl reprezintă Charlotte Haze. Mama Lolitei este o femeie a clasei de mijloc, care nu reușește să își depășească statutul de femeie casnică, în pofida strădaniilor de a poza drept o femeie învățată. Charlotte descoperă secretul murdar al lui Humbert și, vrând să îl demasce, aceasta este călcată de o mașină și, astfel, taina moare odată cu ea.

Stil:
„Lolita“ este unul din acele romane care lasă în urma lor o dâră lungă de comentarii și controverse. Este pornografică? Este comică sau tristă? Ei bine, „Lolita“ este toate acestea la un loc. Nu o poți interpreta pe bucățele, ci trebuie privită ca un întreg, pentru că doar așa ne putem da seama de adevărata ei valoare.

Vladimir Nobokov are un stil foarte frumos de a nara, dar cam greoi, care cere o anumită dispoziție sufletească pentru a putea fi savurat și înțeles. Totodată, acesta se împotmolește de multe ori în descrieri lungi și plictisitoare care, după părerea mea, sunt destul de redundante. Același lucru pot spune și despre metaforele, care, deși foarte originale și înzestrate cu magie, nu ajută deloc la menținerea interesului cititorului, îngreunând și mai tare lectura. Abordând ba o stare de visare și inocență, ba surprinzându-ne prin combinația de comic cu macabru, acest cocktail de sentimente și stări se armonizează perfect și ne sporește cheful de a citi. Nobokov nu scrie pentru cei închiși la minte, ci pentru cititori, iar cei care îl citesc vor fi răsplătiți garantat.

Acțiune:
Debutul romanului înfățișează mediul încântător în care a crescut Humbert și, mai ales, povestea de amor cu prima lui iubire, Annabel Leigh. Aceasta moare în scurt timp, de tifos, iar lipsa ei îl va bântui toată viața pe protagonist. Deși se căsătorește cu Valeria, pentru a masca obsesia pentru nimfete, Humbert nu poate rezista tentației de a sta departe de ele și divorțează. Nimfetele îi amintesc de Annabel și încearcă să o zărească pe ea în fiecare prostituată cu care se întreține.

Încercările lui eșuează, până când naratorul ajunge în America, unde se cazează în casa văduvei Charlotte Haze și a fiicei sale, Dolores. Humbert se simte pe loc atras de prospețimea fetei și dorește să o facă „Lolita lui“. Profitând de iubirea pe care Charlotte i-o poartă, Humbert acceptă să se însoare cu ea, pentru a fi mai aproape de Lolita. Dar, într-o zi, femeia îi descoperă jurnalul în care erau expuse toate sentimentele lui pentru copilă și, vrând să îl dea de gol, este lovită de o mașină și moare pe loc.

Astfel, se creează situația ideală pentru Humbert de-a o lua asupra sa pe Lolita, fiind singura ei rudă. De aici, putem spune că aventura poate începe. Cei doi îndrăgostiți se avântă într-o călătorie îndelungată prin America, pe parcursul căreia relația lor trece printr-o serie de schimbări, care vor avea repercusiuni serioase în viitor.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *