Review: Jurnalul Annei Frank

[fsn_row][fsn_column width=”12″ margin=”{#fsnquot;right#fsnquot;:#fsnquot;16px#fsnquot;,#fsnquot;left#fsnquot;:#fsnquot;15px#fsnquot;}” font_size=”16px” column_style=”light”][fsn_text]

 

„Câtă vreme te poți uita fără teamă la cer, vei ști că lăuntric ești pur și că, orice ar fi, îți vei găsi fericirea”

 

Imagini pentru jurnalul annei frank

 

 

Aventura în lumea Annei Frank am început-o din întâmplare, jurnalul ei fiind următorul subiect de discuție la clubul de carte din liceul meu. Captivantă încă de la început, cartea este o autobiografie și un izvor istoric important, aceasta prezentând aspecte ce ne fac să înțelegem mai bine drama prin care au trecut evreii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Povestea începe când Anne, o fată normală de 13 ani, evreică, primește un jurnal unde începe să își scrie gândurile. Viața ei se schimbă radical când ea și familia ei se mută într-un loc secret pe care îl numesc „Anexa”, din cauza ocupației naziste. Aceștia își împart ascunzătoarea cu o altă familie, care are un băiat adolescent pe nume Peter.

În această lume, jurnalul devine pentru Anne singurul ei confident, cel căruia ii dezvăluie cele mai adânci gânduri despre orice obstacol pe care îl întâlnește în evoluția sa de la copil la adolescentă.

Ce m-a atras cel mai mult la povestea Annei este inteligența de care aceasta dă dovadă, modul în care gândește și ideile pe care le are atât despre viață, cât și despre statutul femeii în societate. Transformarea ei pe parcursul cărții este radicală, de la o fetiță normală la o tânără cu viziune și visuri. De asemenea, ca adolescent, m-am regăsit uneori în vorbele scriitoarei, iar felul în care este scris jurnalul, fără rețineri si sincer, te face să empatizezi cu personajele și să trăiești un pic din ceea ce simțeau când erau pe cale sa fie descoperite, precum și spaima la auzul bombardamentelor.

Acțiunea, presărată cu un strop de romantism și suspans, face din această carte una ce merită pusă pe lista oricui. Anne și-a dorit să rămână în memoria oamenilor, să realizeze ceva important și chiar a reușit, însă fără să își dea seama.

Imagini pentru jurnalul annei frank

Text de Bălan Alina

Sursa foto: Historia.ro, libris.ro

[/fsn_text][/fsn_column][/fsn_row]

Recommended Articles

1 Comment

  1. Alexandra Capusan

    Frumoasa recenzie! Și mie mi-au plăcut mult modul ei de a gândi și spiritul ei înflăcărat! Am o întrebare. Ai menționat un club de carte din liceul tău. Eu caut de mult un club de carte pentru adolescenti, dar nu găsesc niciunul in București. Este doar pentru elevii liceului sau mai pot veni și elevi din afara?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *