Zbor deasupra unui cuib de cuci (de Ken Kesey)


Cartea de pe noptiera Mironei

de Mirona Crăciun – seminarist

Randle McMurphy, personajul asupra căruia se focusează acţiunea cărţii, este trimis într-o clinică psihiatrică, unde va avea de a face cu sora Ratched – un personaj acid, sumbru şi dur. McMurphy intenţionează să transforme întreaga clinică într-un mediu prielnic lui, întrând astfel într-o continuă polemică cu şefa secţiei de psihiatrie.
Cum aceasta îşi vrea „teritoriul“ în completă ordine şi disciplină, apare conflictul de interese şi de aici şi picanteria romanului.


Zbor deasupra unui cuib de cuci

Romanul se bucură de o ecranizare excelentă datată în anul 1975. Filmul îi are în distribuţie pe Jack Nicholson, Danny DeVito şi Louies Fletcher (căreia îi aparţine rolul sorei Ratched).
Urmărind să extragă umanitatea din pacienţii secţiei, extravagantul McMurphy îşi formează un cerc de aşa-zişi prieteni cu care îşi petrece timpul, se uită la meciurile televizate, îi răpeşte chiar din instituţie şi îi duce într-o excursie la pescuit. Alt personaj interesant de urmărit ar fi, în caz că veti citi cartea, indianul „Chief Bromden“, care la sfârşitul cărţii se dovedeşte a fi altceva decât ceea ce lăsase să se observe.
În orice caz, nu vreau să vă stric entuziasmul lecturii. V-o recomand cu căldură! Enjoy it!

Recommended Articles

1 Comment

  1. Oai, ce-am iubit-o.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *