Festivalul de arte pentru liceeni Florian Pittis – Ziua 2 si Gala

florian pittis ziua2

de Vladimir Pogonariu – redactor
foto: Ion Mateş – fotoreporter

Iată-ne în seara a doua a festivalului, seară ce îi va aduna laolaltă pe toţi tinerii actori, această seară fiind dedicată teatrului.
După aproximativ 30 de minute de întârziere (timp în care s-a umplut sala), show-ul începe. Tinerii liceeni din Timişoara, „Hooleelogans“, deschid seara cu o interpretare a basmului „Sânziana şi Pepelea“ de Ion Creangă, interpretare atât lăudată, cât şi criticată de către public. Cei care criticau susţinau că „după ceva timp, povestea a devenit plictisitoare“. Cu toate acestea, timişorenii au ieşit de pe scenă în aplauzelele celor din sală.

florian pittis ziua2

Au urmat pe scenă coşbucarii de la „Brainstorming“ care ne-au prezentat o piesă modernă („Expresul de noapte“ de Slawomir Mrozek), foarte drăguţă, care a avut ca personaje principale doi tineri cu personalităţi total opuse: un „tocilar“, cu mania curăţeniei, şi o rebelă, „trimisă de Dumnezeu să sugrume, când are poftă“. Şi pentru a nu întrerupe şirul pieselor moderne, „Atelierul de Teatru“ din Botoşani a interpretat o adaptare modernă a operei „Jocul de-a vacanţa“ de Mihail Sebastian.

florian pittis ziua2

Din nou, momentele comice nu au lipsit, acestea contrastând din plin cu mesajul piesei, mesaj cât se poate de puternic.

florian pittis ziua2

După două piese moderne, parcă merge şi una clasică. Una clasică „servită“ de bucureştenii de la „Okaua“ lui Cuza, care ne-au prezentat „Vis“-ul lui William Shakespeare. Chiar dacă opera este minunată, iar piesa de teatru este cu adevărat deosebită, se pare că publicul nu a fost pe deplin satisfăcut de prestaţia micilor actori, acesta plângându-se că piesa a fost mult prea lungă. Dar asta e, nu poţi mulţumi pe toată lumea.

Seara s-a încheiat cu o piesă care a avut lipici la public. Grupul „Arlechino“, de la C.N. „Mihai Eminescu“ din Bucureşti, a prezentat o adaptare modernă a operei „Doamna Deleanu“ de Gabriel Pintilie. De ce spun că a avut lipici la public? Pentru că, după încheierea spectacolului, toţi cei care au mai rămas (aproximativ jumătate de sală), numai despre piesa lor vorbeau. De ce a avut aşa mare succes? Pentru că nu a fost nimic complicat. A fost ceva modern, ceva „cotidian“, a fost o piesă care se adresează publicului adolescentin. În acelaşi timp, piesa a avut şi o morală interesantă care, personal, m-a pus pe gânduri: chiar dacă viaţă este dură, ea îşi mai dă câte un „reset“ în anumite situaţii, pentru a ne ajuta să conştientizăm ceea ce eram pe cale să facem.

florian pittis ziua2

Gala!
Ca orice alt festival-concurs, Festivalul „Florian Pittiş“ a trebuit să ia sfârşit. Şi ce sfârşit spectaculos a avut! În ultima zi a spectacolului organizatorii s-au gândit să ne încânte şi cu un minunat recital în memoria lui Moţu’ Pittiş, pe lângă decernarea premiilor. Cine a cântat şi cine a câştigat? Citiţi în continuare şi veţi afla!
S-au decernat, întâi, premiile pentru muzică şi s-a continuat cu cele pentru teatru. Primul premiu acordat a fost pentru „Încurajarea creaţiei originale“, şi a revenit trupei „Diez“, din Brăila, pentru piesa „El şi ea“. Au urmat, apoi, „Premiul de popularitate“, acordat spiriştilor de la „Free Way“, „Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese din repertoriul lui Florian Pittiş“, ridicat de dovlecara Cristina Juncu pentru piesa „Viaţa complicată“, şi ultimul, dar nu cel din urmă, „Premiul Juriului“ acordat elevilor Mihaela Pavel şi Liviu Teodorescu din C.N. „Gheorghe Şincai“. Şi nu, nu am uitat de premiul cel mare… doar că premiul cel mare nu prea a fost, el fiind acordat (tobeleee): nimănui! Exact, după cum tocmai aţi citit, premiul cel mare nu a fost acordat nimănui, el rămânându-i lui Moţu’ Pittiş.

florian pittis ziua2

Să trecem la secţiunea teatrală, unde câştigătorii au umplut efectiv scena. Iar pentru a nu vă plictisi şi a nu vă face să citiţi efectiv o pagină întreagă, o să numesc numai premiile principale ale concursului: „Premiul de interpretare în rol principal masculin“ a fost câştigat de Vlad Bălan pentru rolul „EL“ din „Expresul de noapte“; „Premiul de interpretare în rol principal feminin“ a fost acordat Sabinei Bălan pentru rolul „Corina“ din „Jocul de-a vacanţa“. Apoi: „Premiul Juriului“ a mers în acest an la trupa „Hooleelogans“ pentru piesa „Sânziana şi Pepelea”, „Premiul pentru cel mai bun spectacol“ s-a dus la Botoşani, trupei „Atelierul de Teatru“ pentru piesa „Jocul de-a vacanţa“. Iar cum marele premiu nu putea lipsi şi de la această categorie, acesta a fost câştigat de către eminescienii bucureşteni din trupa „Arlechino“ pentru spectacolul „Doamna Deleanu“.

florian pittis ziua2

După acordarea premiilor, ghiciţi ce a urmat? Spuma spectacolului, cum unii au numit-o, anume un recital de excepţie al folkiştilor Ducu Bertzi, Zoia Alecu, Nicu Alifantis şi Mircea Vintilă. Fiecare ne-a încântat cu melodii atât din repertoriul propriu, cât şi din cel al lui Florian Pittiş. Au fost cântate la unison melodii precum „Strada Popă Nan“, „Floare de colţ“ dar şi „Le chanson de Ritza“. Ce să spun mai multe? Nu am cuvinte…
A fost pur şi simplu divin. Iar asta nu o spun eu, ci oamenii care au fost acolo. Aceşti oameni, acompaniaţi de tinerii actori şi cântăreţi, au înviat spiritul lui Florian Moţu’ Pittiş, ba chiar am putea spune că l-au înviat chiar pe el, pentru o seară; una magică pe care cu siguranţă nu o vom uita prea curând. Iar de o vom uita vreodată, spiritul lui Pittiş nu va muri niciodată.

Felicitări câştigătorilor şi tuturor participanţilor, felicitări că ne-aţi adus aminte cât de special este acest mare om pentru noi toţi. Moţu’ Pittiş, dacă ne auzi, să ştii că ne lipseşti!

Recommended Articles

4 Comments

  1. “sanziana si pepelea” e de vasile alecsandri.

    1. Pogonariu Vladimir

      @ Ruxandra Ene… imi cer scuze pentru greseala… dar parca asa scria in program :D. Imi cer scuze inca odata :”>

  2. da, asa scria pt ca a fst scris gresit si acolo. dar prezentatorul a spus de vasile alecsandri.

    oricum felicitari pt articol!:)

  3. Felicitari 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *