De la Noaptea Alba a Filmului Romanesc

de Cezara Panait – seminarist
sursa foto: www.romfilmpromotion.ro

În ultima vreme, tot mai multe concepte de culturalizare îşi fac apariţia la noi în ţară, fapt ce merită lăudat şi apreciat.

După iniţiative precum Noaptea Albă a Bucureştiului, Noaptea Albă a Galeriilor şi Noaptea Albă a Muzeelor, a căror reuşită a fost deplină, a urmat şi Noaptea Albă a Filmului Românesc. Evenimentul a avut ca scop oferirea oportunităţii publicului de diferite vârste de a viziona o gamă largă de filme româneşti.

În noaptea de 14 septembrie au rulat unele dintre cele mai de succes filme ale noastre, simultan în 15 locaţii din patru mari oraşe ale ţării: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.

În capitală, Noaptea Albă s-a ţinut în locaţii în care s-au desfăşurat şi primele două ediţii, respectiv Cinema Studio, Cinema Patria, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Centrul Vechi, Club Fabrica, dar şi în alte locaţii, precum Cinema PRO, Cinema Elvira Popescu, Club Control, Grădina Verona şi Godot Cafe.
Filmele prezentate au fost de multe feluri: comedii, drame, animaţii sau documentare. Din programul evenimentului fac parte atât filme clasice, dar şi producţii lansate de curând pe marile ecrane, care deja s-au bucurat de un mare succes.

Spectatorii au putut viziona astfel peliculele: „Despre oameni şi melci“ – una dintre cele mai aşteptate comedii ale anului, avându-i pe Monica Bârlădeanu şi Andi Vasluiescu ca actori principali –, „Toată lumea din familia noastră“ în regia lui Radu Jude, „Undeva la Palilula“ – debutul regizoral al lui Silviu Purcărete –, „Crulic, drumul spre dincolo“, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii“, „Ceva bun de la viaţă“, „Un gând, un vis, Doyle .. şi-un pix“, „Păcătoasa Teodora“ şi multe altele.

În Cluj-Napoca, iubitorii de film au fost întâmpinaţi la Cinema Victoria şi la Casa TIFF, cel mai nou spaţiu cultural din Cluj, inaugurat în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. La Timişoara, pe lângă proiecţiile programate în Cinema Timiş, organizatorii au planificat o selecţie de filme româneşti şi în cadrul Festivalului PLAI, la Muzeul Satului Bănăţean. Cât despre Iaşi, locuitorii de aici s-au putut bucura de filme la Cinema Victoria.

De remarcat este că biletele la film au fost gratuite, iar spectatorii au fost foarte încântaţi de această iniţiativă de culturalizare, umplând sălile de cinamatograf. Aşteptăm mai multe evenimente de acest gen, pentru că românii de-abia şi-au deschis apetitul pentru cultură.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *