Gala Folk You! 2012 – Ziua 2


de Sabrina Canea – seminarist
foto: Cătălina Cosma – fotoreporter

Deşi nu mai sunt decât vreo două zile (şi nici alea) până ca şcolile să se redeschidă, tinerii bucureşteni nu au stat în casă să-şi plângă de milă, nţţ! Au ales să petreacă exact cum ştiu ei mai bine. Sâmbătă, 15 septembrie, locuitorii capitalei, de la copii în scutece până la adevăraţi veterani, au fost prezenţi în cea de-a doua zi a Galei Folk You 2012, gală ce practic a dat startul Zilelor Bucureştiului.

Festivalul Folk You! s-a lansat în 2005. La Vama Veche, Florian Pittiş a declarat deschisă prin această gală „mişcarea de rezistenţă împotriva prostiei revărsate“. După prezenţa în Vama Veche, Festivalul „Folk You Florian Pittiş“ a ajuns şi în Bucureşti. Anul trecut, pe strada Franceză din Capitală, mii de oameni au fost martorii primei ediţii de gală din Bucureşti a festivalului.


Încă de la orele 17:00, Lipscaniul colcăia de sandale, tenişi şi tocuri, şi-ţi era pur şi simplu imposibil să înaintezi doi metri fără să calci sau să fi călcat pe picioare. Dacă, însă, eşti unul din oamenii cu acea „scânteie de geniu“, puteai ocoli tot Lipscaniul şi să intri pe Strada Franceză pe lângă Muzeul de Istorie, aşa cum am făcut noi.

Odată cu orele 18:00, lumea a început să se îndrepte încet, încet spre scena din capătul Străzii Franceze, unde oamenii de la organizare deja se ocupau de microfoane, chitare and stuff. Nu cu o foarte mare întârziere, concertul a început, iar gheaţa a fost spartă de Fox Studis, doi soţi (Tatiana Ojog – voce, Marius Ojog – chitară) ce ne-au încântat cu versuri de-ale lui Marin Sorescu puse pe o linie melodică excepţională. În continuare, prinţul vânător, Adrian Sărmăşan, ne-a arătat cam cum stă treaba cu folk-ul, cântându-ne „Zbor“ şi „Respiraţie gură la gură“.


În pauzele dintre artişti, s-au pus melodii de referinţă din folk-ul românesc precum „Vinovaţii fără vină“, „Amintire cu haiduci“ sau „Exerciţiu“, în timp ce pe ecrane rulau versuri şi imagini cu Florian Pittiş şi Vali Sterian, astfel încât lumea putea face un altfel de karaoke.

Imediat ce posterul Festivalului a reapărut pe ecrane, BOOM!, nebunia avea să înceapă şi nu oricum, ci cu Viţa de Vie, trupă ce sărbătoreşte 15 ani de existenţă, deci la mai mulţi ani de muzică bună, baieţi! Aceştia au interpretat melodii precum „Liber“, „Varză“, „Vino la mine“ (N&D cover), „Praf de stele“, încheind cu „Basul şi cu toba mare“, poate cea mai aşteptată piesă a serii. De departe cel mai plăcut moment a fost când copii de 2-3 anişori cântau refrenul de la „Basul şi cu toba mare“ alături de Despot şi sutele de fani prezenţi.

După ce Adrian Despot a fost felicitat şi de bucureşteni, pe lângă familia lui, Zoia Alecu ne-a încântat cu „Printre lupi“, „16 ani“ şi „Iar e lună plină“. Nici Ada Milea nu s-a lăsat mai prejos, făcând fanii folk-ului mândri de interpretarea ei, ca mai apoi trupa Taxi şi Florin Chilian să pregătească atmosfera pentru marele final.

Finalul a fost unul demenţial! Tudor Chirilă şi-a lui Vama au fost cu certitudine la înălţime şi de această dată. Ei au făcut un show de neuitat, înnebunind publicul cu „Să dansăm“, „Să facem sex“, „Fata în boxeri şi tricoul alb“, „Copilul care aleargă către mare“ şi „VST“.

Pot spune că totul a fost genial şi bănuiesc că aşa cred toţi cei care au fost prezenţi şi s-au distrat pe muzică bună şi bere cât cuprinde (nu prea multă, că nu suntem boschetari!). Le mulţumim mult organizatorilor pentru o aşa noapte frumoasă şi sperăm ca la anul să fie cel puţin la fel de tare!

Video aici

Recommended Articles

3 Comments

  1. A fost o noapte cu adevarat superba ! Am tot cautat poze de la eveniment cu publicul si cu artistii , dar nu am gasit decat cu trupele … Vreau sa am si eu amintiri “palpabile”. Ma puteti ajuta cumva cu niste poze ? Multumesc anticipat !

    1. Buna Maria, pe pagina noastra de facebook – https://www.facebook.com/teenpress – vei gasi peste 100 de fotografii marca Teen Press, cu si despre Ziua 2 de la Gala Folk 🙂 Enjoy 😉

      1. Tocmai ma uitam la ele , multumesc frumos 😀 Faceti o treaba minunata !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *