O scrisoare pierduta in aer liber


de Laura Zadunaischi – redactor
foto: Ana Lungu – fotoreporter

Teatrul Masca a venit cu ceva nou luna aceasta. Începând cu 15 septembrie, în cinstea marelui nostru dramaturg, I. L. Caragiale, a derulat o serie de filme inspirate după piesele marelui scriitor, pe un ecran de cinema, în curtea teatrului cu acelaşi nume. În cadrul Cine Masca, duminica aceasta, 23 septembrie, ne-am bucurat de vizionarea piesei „O scrisoare pierdută“, în regia lui Sica Alexandrescu şi Victor Iliu.

O piesă filmată în alb-negru, care a dat atmosfera perfectă a anilor de altădată, ne-a prezentat o comedie de moravuri electorale, cu acţiunea plasată la sfârşitul secolului al XIX-lea, într-un oraş de provincie din Vechiul Regat. Aceasta a fost jucată pe scena Teatrului Naţional, ulterior fiind prezentată şi pe marile ecrane în 1953.

La ora 20, în ciuda unui oraş cu un trafic intens, uşor de auzit de pe locurile din faţa marelui ecran, pe care se derulau scene cu Pristanda sau Caţavencu, publicul a simţit aerul boem, dar şi unicitatea de a gusta un film în aer liber şi nu pe TVR Cultural.

Actori ca Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu Birlic, Ion Fintesteanu sau Radu Beligan, au adus un aer de nostalgie pentru cei din generaţia foarte veche, ce odinioară îi puteau urmări pe scena diferitelor teatre. Problemele legate de falsitatea alegerilor, corupţia politicienilor, a jurnaliştilor, a funcţionarilor şi a relaţiilor de familie (triunghiul conjugal), dar şi naivitatea cetăţenilor alegători, au fost uşor de recunoscut şi în timpurile noastre.

În ciuda unui limbaj arhaic, mai greu de gustat de generaţia nouă, expresivitatea limbajului şi a gesturilor a făcut plăcută această piesă, unele replici fiind deja cunoscute pentru cei care studiază operele lui Caragiale.

Weekend-ul viitor, respectiv în zilele de 29 şi 30 septembrie, începând cu ora 20, vor rula piesele „D’ale carnavalului“, în regia lui Gheorghe Naghi şi Aurel Miheles şi „Mofturi 1900“, în regia lui Jean Georgescu. Publicul care doreşte să vadă într-un mod mai relaxat piesele, poate savura în acelaşi timp un suc de pe terasa Teatrului Masca, sau chiar din balansoare, amplasate chiar în partea laterală ecranului.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu piesele dramaturgului Caragiale, sunt invitaţi să vadă cu ochii lor adevăratele poveşti din piesele citite în doar în cărţile de română. Accesul este liber. Mai multe detalii pe www.masca.ro

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *