De la Raliul Sibiului 2012

Raliul Sibiului 2012

Raliul Sibiului 2012

foto si text: Andreea Samoilă – colaborator

Trei zile de spectacol au cunoscut sibienii şi turiştii prezenţi la ediţia din 2012 a Raliului Sibiului, desfăşurat în perioada 19-21 iulie. În premieră pentru etapele româneşti de raliu, acest eveniment plin de adrenalină, desfăşurat pe macadam şi asfalt, a fost inclus în calendarul IRC (International Rally Challenge).

Spectacolul a început joi, 19 iulie, la ora 20:00 cu o demonstraţie a maşinilor în centrul Sibiului, în faţa a mii de spectatori. Startul festiv a avut loc în Piaţa Mică la ora 21:00 şi au participat autorităţi locale precum primarul Municipiului Sibiu, Klaus Iohannis.

Raliul, cel mai important din ultimii 40 de ani, a constat în 200 de kilometri de probe, împărţite în mod egal pentru zilele de vineri şi sâmbătă. Pe parcursul celor două zile de competiţii, în Piaţa Mare din Sibiu a fost amplasat parcul de service.

Raliul Sibiului 2012

Vineri, la ora 14:30, a avut loc startul primei probe, Dobârca 1, urmată de Crinţi 1, la ora 15:14. Au urmat încă două curse pe Dobârca 2 şi Crinţi 2, iar la ora 20:08 a început Superspeciala pe circuitul special de rally cross, unde Mikkelsen şi Porcisteanu au ieşit la egalitate, urmaţi de Tempestini. La ora 22:08 au început cele două probe nocturne, Şanta şi Păltiniş.

După prima zi de probe, Andreas Mikkelsen, campionul IRC 2011, a ieşit pe prima poziţie cu un avans mare în faţa celorlalţi competitori, care au avut multe probleme. Mathieu Arzeno, François Delecour şi Patrik Flodin sunt câţiva piloţi care au abandonat sau care au pierdut timp semnificativ pe traseu. Arzeno a fost nevoit să iasă din cursă după ce suspensia din faţă i-a cedat, el neputând să participe nici în a doua zi.

Sâmbătă, 21 iulie, la ora 11:12 a început proba pe Gâtu Berbecului 1, urmată de Şanta Max 1, Gâtu Berbecului 2 şi Şanta Max 2. Desigur, accidentele nefericite nu au lipsit. Mai multe incendii puternice au oprit cursele, iar aproximativ 16 hectare din pădure au ars. Acest incident, provocat probabil de turiştii care, în timpul fiecărei curse, făceau un grătărel, a întârziat cu o oră începerea Superspecialei – al cărei start trebuia să fie la 17:58.

Raliul Sibiului 2012

Timp de o oră, spectatorii nerăbdători şi-au căutat cele mai bune locuri pentru a-şi vedea piloţii favoriţi în ultima probă din acest raliu. Când maşinile au început să sosească la circuitul special de rally cross din cartierul Ştrand, oamenii, moleşiţi de la soarele puternic, au început să-şi aclame favoriţii, parcă uitând de oboseală. După o probă incendiară, ce a umplut spectatorii de praf, a urmat festivitatea de premiere în Piaţa Mare.

Echipa câştigătoare a raliului a fost formată din norvegienii Andreas Mikkelsen şi Ola Fløene, care au obţinut a 25-a victorie pentru Skoda în IRC după ce au avut o prestaţie impecabilă pe parcursul celor două zile. Pe locul doi au ieşit suedezii Patik Flodin şi Göran Bergsten, iar pe trei au fost francezii François Delecour şi Dominique Savignoni.

Raliul Sibiului 2012

Seara, când competitorii şi spectatorii s-au strâns în Piaţa Mare pentru festivitatea de încheiere a raliului, Mikkelsen a fost premiat de către premierul Ponta.

După trei zile incendiare, pline de adrenalină, raliul Sibiului a ajuns la final, lăsându-i pe spectatori cu multe amintiri frumoase, plini de praf şi dornici să meargă şi la următorul eveniment ce va avea loc în Arad.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *