
Ediţia din 2012 a Festivalului de artă medievală din Sighişoara ne-a întâmpinat cu spectacole de teatru, turniruri cavalereşti, muzică şi dans medieval.

Imediat ce treceam de poarta cetăţii, oamenii care se plimbau în toate parţile ne atrăgeau şi pe noi la standurile cu suveniruri hand-made, prezentate chiar de artişti.

Icoanele pictate pe lemn sau tablourile cu Cetatea Sighişoarei erau prima oprire pentru turişti.

Portrete sau caricaturi făcute pe loc în câteva minute ne dădeau posibilitatea să schimbăm pozele din secolul nostru cu un desen care amintea de vremurile apuse.

Mirosuri îmbietoare ne atrăgeau mai apoi la taraba cu săpunuri făcute manual cu diverse arome, care mai de care mai apetisante.

Seturi de bijuterii din Fimo, erau atracţia numărul şase pentru vizitatorii care îşi doreau ceva unic.

Detalii pictate manual pe dulăpioare sau măsuţe din lemn, fie pe rame de tablouri, ne încântau privirile cum înaintam spre scara şcolii.

Buticul „Zdrăngănele“ putea fi următoarea oprire, de unde puteam găsi un decor unic lucrat din sticlă cu contur de metal.

La o aruncătură de băţ se aflau şi linguri, castroane şi scăunele din lemn aşa cum numai la Muzeul Satului mai putem găsi în zilele noastre.

Ca totul să fie asortat, aveam posibilitatea de a cumpăra şi nişte decoraţiuni care nu se ofilesc niciodată, lucrate din frunze uscate de porumb.

Puţin mai departe găseam un alt stand cu rame pictate, cu elemente abstracte sau florale.

Şi deoarece această plimbare se putea dovedi a fi una destul de lungă, printre standuri se găseau câteva terase care aveau un meniu special pentru acest eveniment.

Însă, dacă nu voiam să facem o pauză, puteam să cumpărăm nişte dulciuri, preparate şi ele în stilul rustic.

Pe lângă atracţiile pentru buzunar, organizatorii pregătiseră şi nişte cavaleri şi domniţe cu costume parcă luate din cuferele bunicilor.

O altă atracţie era pictura pe faţă, pentru cei care doreau să se încadreze mai bine în peisaj.

Sâmbătă, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Piaţa Cetăţii, Sighişoara a primit Premiul Europei, acordat de APCE, fiindu-i înmânat primarului oraşului de către edilul din Hunfeld (Germania), câştigatorul din 2011 al acestuia.

Şi, aşa cum nicio petrecere nu are viaţă fără oameni tineri puşi pe distracţie, câtiva s-au adunat în Piaţa Turnului Cu Ceas pentru a bine-dispune trecătorii cu melodii româneşti vechi.

Iar pentru a-i înveseli pe turişti, această tânără, artista unor bijuterii din Fimo, s-a gândit să le ofere îmbrăţişări pe gratis.

Festivalul s-a încheiat duminică la ora 12 cu focuri de artificii, prilej pentru domni şi domniţe să îşi ia la revedere de la noi până la ediţia a 20-a a festivalului.