Earth Hour… sau cum focul n-a fost stins de ploaie

Earth Hour_Ioana Gheorghiu_fotoreporter-8

de Olivia Mihale – redactor
foto: Ioana Gheorghiu – fotoreporter

28 martie, ora 8:30, Herăstrău… Cum te îndreptai spre intrarea Charles de Gaulle, observai întunericul neobişnuit pentru cel mai mare parc din capitală, cât şi o mulţime de oameni strânşi în jurul unui vorbitor. Deşi fusese o zi ploioasă ce se afla pe terminate, evenimentul cu numele „Earth Hour“ sau „Ora Pământului“ de abia începuse.

Iniţiat în urmă cu cinci ani de organizaţia „World Wide Fund for Nature“ România sau, pe scurt, W.W.F., acest eveniment constă în stingerea luminilor în tot parcul Herăstrău, cât şi în clădirea Charles de Gaulle Plaza timp de o oră, în intervalul orar 20:30 şi 21:30. La nivel mondial, evenimentul îşi propune stingerea luminilor în metropole întregi, acest lucru fiind realizat pentru prima dată în anul 2007 în Sydney, Australia, apoi răspândindu-se în întreaga lume.

Astfel, la eveniment, s-au strâns în jur de 100 de persoane care au asistat la un discurs, cât şi la un spectacol cu foc, realizat de un număr restrâns de acrobaţi. Discursul s-a axat pe importanţa salvării planetei pentru generaţiile ce vor urma, dar şi pe nevoia de conştientizare a acestui lucru. În plus, reprezentantul fundaţiei a menţionat dedicarea de care au dat dovadă atât spectatorii, cât şi organizatorii ce, în ciuda vremii, n-au anulat evenimentul.

Earth Hour_Ioana Gheorghiu_fotoreporter-17

Joaca cu focul a început la 20:45 şi a ţinut aproximativ 30 de minute. În tot acest timp, un aer mistic a acaparat întreg publicul şi acrobaţii, care au reuşit să surprindă prin abilităţile lor de neînchipuit. Fie că învârteau beţe extrem de lungi aprinse la ambele capete care formau cercuri de foc în întunericul pătrunzător, ori că aruncau în aer nişte ghiulele de foc ce le erau prinse de mâini, sau că ei înşişi suflau foc, puteai jura că sunt dintr-un basm. Cel mai impresionant a fost un acrobat care nu numai că reuşea să nu se ardă, dar stătea și pe picioroange.

În timp ce spectacolul continua, un grup de biciclişti pleca din parcul „Izvor“, făcându-şi drum către eveniment. Ei au ajuns pe la ora 21:15, imediat după ce spectacolul cu foc a fost încheiat. Primiţi cu aplauze şi într-o atmosferă destul de călduroasă de la focul abia stins sau de la senzația rămasă în urma acestuia, bicicliştii păreau încântaţi că terminaseră traseul.

Earth Hour_Ioana Gheorghiu_fotoreporter-18

Totul s-a sfârşit cu o poză de grup oficială care poate fi găsită pe pagina de Facebook a WWF România. Oamenii, parcă prinşi într-o transă, au început atunci să iasă uşor din parc, îndreptându-se spre casele lor.

Iar, dacă n-ai participat anul acesta, trebuie neapărat să mergi la anul pentru că nu ai ce pierde. Cu atât mai mult, poţi încerca chiar să opreşti utilizarea energiei electrice în acel interval orar pentru a participa şi tu la „trendul ecologic“ atât de popular, cât şi eficient în întreaga lume.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *