Targul de carte SF & Fantasy „Final Frontier“, Editia a IV-a

final_frontier-cristian_toader-corespondent-tp-16

de Teodora Ciobanu – seminarist
foto: Cristian Toader – corespondent

Fiecare poveste bună începe cu acele câteva cuvinte memorabile. În cazul de față, vorbele celebre îi aparțin legendarului protagonist din Star Trek, căpitanul James Tiberius Kirk: „Space, the final frontier.“

În weekendul 28-29 martie 2014, s-a desfășurat în Nexus Club&Bar din București a patra ediție a târgului de carte SF și fantasy, „Final Frontier“, sub organizarea bookblog.ro. Aici, au fost prezente standurile celor mai bune edituri din domeniu: Nemira, Art-Paladin, Herg Benet, Millenium Books, Tritonic, dar și distribuitori de benzi desenate și merchandise precum cei de la Red Goblin, Geek Network, Comics Shop, The Walking Dead, 101 figurine.

Editura Millenium a deschis seria lansărilor de carte de la târg cu romanul „Sharia“ de Roxana Brînceanu și anunțarea numărului șase al revistei „Galileo“. În continuare, Crux Publishing a debutat o succesiune de volume: „Anotimpul Pumnalelor“ de Șerban Andrei Mazilu, „Povestiri de la marginea realității“ de Dan Rădoiu și cea mai anticipată nouă apariție a zilei, „Ceasul Fantasmelor“ de Oliviu Crâznic. Nici editura Tritonic nu s-a lăsat mai prejos, lansând, printre altele, două noi romane ale lui Liviu Surugiu: „Atavic“ și „Iubire și moarte pentru todeauna“. Alte debuturi din cadrul târgului de la aceeași editură au fost: „Vraciul de pe norul interior“ de Lucian Dragoș Bogdan, „9 istorii reutilizate“ și „Numărătoarea inversă“ de Eugen Lenghel, „Nașterea Literaturii Science Fiction“ de Mircea Naidim.

final_frontier-cristian_toader-corespondent-tp-25

A fost prezentă și autoarea Helena Cade, care ne-a vorbit despre primul volum al seriei sale în limba engleză, „The Iron Gods: The Wretched Hand of Justice“, lansat la începutul lui 2015. Nuvela pune bazele unui univers în stil „Lord of the Rings“ a cărui existență este perturbată de apariția neașteptată a tehnologiei moderne. Seria, care după spusele autoarei se va extinde la mai mult de trei volume, speră să atragă deopotrivă fanii genului fantasy clasic și cititorii de SF, iar noi suntem convinși că va avea un loc de cinste între operele ambelor genuri.

SF-ul românesc în anul 2014 a constituit tema unei dezbateri cu experți din domeniu, ce s-a desfășurat în ambele zile, moderată de Oliviu Crâznic. Mai mult, autorul a întreținut propria sa sesiune de discuții cu publicul. Celălalt invitat emblematic al weekendului a fost scriitorul Sebastian A. Corn, recent câștigător al premiului „Ion Hobana“.

final_frontier-cristian_toader-corespondent-tp-1

Evenimentul a constituit de asemenea un prilej de întâlnire atât pentru membrii Societății Tolkien în cadrul unor activități tematice, dar și pentru Fan Clubul Star Wars România printr-un concurs Trivia prezentat de jurnalistul și ambasadorul Star Wars, Lucian Mândruță. Alte activități din cadrul târgului de carte au fost workshop-urile pe diferite teme și prezentările noilor ediții ale unor volume deja consacrate, precum Colecția Nautilus de la editura Nemira sau romanul „nymphette_dark99“ de Cristina Nemerovschi.

La finalul celor două zile a fost anunțată a treia ediție a Festivalului Science&Fiction de la Râșnov. De asemenea, au fost decernate premiile pentru concursul de fan fiction și tombola din cadrul târgului.

A patra ediție „Final Frontier“ a fost astfel un eveniment interesant ce a reușit să aducă la un loc fanii genurilor SF și fantasy din București, să le ofere un weekend de neuitat. Noi am apreciat totodată originalitatea târgului de carte și vom fi cu siguranță prezenți la edițiile următoare pentru a vedea ce surprize ni se mai pregătesc.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *