Cum a fost la festivalul DIPLOMA

Cine a omorât pisica? Curiozitatea ar spune unii, noi am zice ignoranța. A fi curios e o trăsătură ce se poate transforma rapid în acțiune. Acțiune ce îți pune mintea în mișcare, îți deschide noi lumi, posibilități și în cele din urmă, ajută la conturarea unei vieți antrenante. În perioada 8-17 octombrie, locul potrivit unde am putut să ne stăpânim curiozitatea și să ne stimulăm creativitatea, căci acestea merg mână în mână, a fost festivalul DIPLOMA.

Domiciliat la Combinatul Fondului Plastic, DIPLOMA este un proiect marca The Institute, în cadrul căruia absolvenții facultăților creative și vocaționale își pot expune publicului larg lucrările de diplomă. Inițiativa are drept scop facilitarea dialogului între studenți din diferite domenii, de la diferite facultăți, anul acesta fiind expuse 92 de lucrări, ale artiștilor din 9 orașe și de la 16 specializări.

Nimerit în zile ploioase, festivalul a umplut de culoare și căldură Combinatul, cu artă îmbrăcată în diverse forme, texturi și teme, așa cum le vede noua generație de creatori. Cele 6 pavilioane, ASAP – Art Safe, Art City – Spațiul The Institute 2, IQOS – IOMO Gallery, UniCredit – Senat, Fashion Days – Spațiul The Institute 1, Epson – UNA Galeria, au găzduit lucrări cu concepte diverse precum sustenabilitatea, reîntoarcerea către rădăcini, către rural și familie, introspecția și dezvoltarea personală sau emoțională. Spațiul prezentat de ASAP România, împărțit între expoziție și atelier, ne-a arătat prin UPFOLD, cum deșeurile pot primi o nouă viață prin tehnica plierii și a inițiat o discuție despre reutilizare și contribuire la o societate sustenabilă.

Turul a reușit să ne pună în legătură cu expozanții. Fiecare lucrare a fost însoțită de o descriere, un mod de prezentare ce creează necontenit o conexiune între ființe. Astfel ai ocazia să înțelegi măcar puțin prin ce a trecut autorul, la ce s-a gândit și de multe ori, ce a simțit, pentru că multe dintre lucrări au fost chiar despre cei ce le-au realizat și care au avut curajul să fie vulnerabili în fața noastră. Mai mult decât atât, am văzut expoziția și ca pe o dovadă că tinerii sunt conștienți de ce se întâmplă în jurul lor, atenți la ce se petrece în viața lor și simțitori. S-a vorbit în limbaj artistic despre abuz, traumă, anxietate, natură, oraș, un viitor mai bun și mai sigur.

Vă lăsăm cu festivalul DIPLOMA văzut prin lentila aparatului nostru și ne vedem la ediția viitoare.

Text: Alina Bălan

Imagini: Alex Chakhachiro, Alina Bălan

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *