
foto: Ioana Gheorghiu – seminarist
Mai țineți minte vremurile când noi eram mereu de vină pentru orice, nu știam nimic niciodată și exista mereu cineva „mai deștept“ decât noi care să ne spună ce să facem? Sigur că vă amintiți, că doar acele vremuri nu au încetat nici până în prezent, iar astfel de lucruri ni se întâmplă zilnic la liceu! Însă, spre deosebire de restul, elevii de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr“ au avut ocazia în ultimii patru ani să își ia revanșa față de profesori, de „Ziua elevului“, acum ajunsă la ediția a IV-a, organizată după tradiție în săptămâna „Școala Altfel“.
În ce constă această zi atât de așteptată de către lăzăriști? Ei bine, în urma unui interviu, mai mulți elevi au fost aleși să își înlocuiască proprii profesori, preluând controlul asupra întregii ore de curs. După strigarea catalogului și punerea absențelor, urmează lecția propriu-zisă, mai mult sau mai puțin îndrăgită de către elevii din bănci.

Printre aceștia, se găsește și profesoara, care are rol de simplu observator. Cu greu s-a putut abține de la a corecta elevii la tablă sau de a-i mustra pe întârziați, dar fie că s-au bucurat de această pauză ori s-au simțit fără putere în fața lăzăriștilor, cadrele didactice au trebuit măcar în această zi să facă pe placul adolescenților.
Pe cât de mari erau emoțiile de a fi priviți de o clasă întreagă, pe atât de bucuroși erau elevii deveniți profesori pentru o zi. Aceștia și-au luat rolul mai mult decât în serios și s-au pregătit cu ținute smart și materiale didactice, demonstrând că dețin o exigență de profesor adevărat!

Caterina May, una dintre elevele-profesor, ne-a povestit mai multe despre această zi specială, dar și ce a determinat-o să aplice pentru rolul de profesor: „Sunt două lucruri diferite să stai în bancă și în fața elevilor, iar aceștia sunt foarte cooperativi, mai ceva ca într-o zi obișnuită! Este visul meu să devin profesoară, iar acesta a fost motivul principal pentru care am venit la «Ziua Elevului»“.

Având în vedere că nu le mai poate spune nimeni pe unde să alerge sau în ceafa cui să respire, lăzăriștii s-au bucurat la maximum de unica zi din an în care ei fac legea și au demonstrat că la ei, școala este cu adevărat „altfel“ în această săptămână.