foto: Ioana Gheorghiu – fotoreporter
Prima ediție a festivalului „Teen Fest“ dedicat adolescenților a început în data de 25 septembrie și se va încheia pe 2 octombrie, la Teatrul Excelsior. Aici, tinerii iubitori de arte s-au implicat în atelierele de coregrafie, fotografie sau dramaturgie, care îmbină teoria cu lucrul practic și reprezintă o posibilitate de afirmare.
În Sala Studio a teatrului, am participat la atelierul de fotografie susținut de Zomir Dimovici, despre care pot spune că este foarte util pentru tinerii bucureșteni. Când a intrat, profesorul a dat mâna cu băieții din sală și primul lucru pe care l-a spus a fost „Aveți grijă, nu strângeți prea tare!“. Din acel moment, a continuat cu glumele și a știut cum să se facă plăcut de toți. Am fost încântați să cunoaștem o persoană deosebită, cu lungă experiență în televiziune, fiind în prezent director de fotografie. Pe tot parcursul cursului, nu cred că s-a oprit nicio secundă din a zâmbi și din acest motiv, ne-a captat atenția și ne-a transmis mai bine tot ce avea de spus.
Am discutat despre tehnici de fotografie, cât și despre elementele de bază, începând cu lumina care este esențială, culoarea, compoziția, mișcările de aparat și punctul de stație. Cum tema era „Orașul în mișcare“, fiecare și-a expus propria viziune asupra ei și am continuat să analizăm fotografii la întâmplare dintr-o revistă. Un lucru pe care sigur nu îl știam este acela că avem tendința să vedem prima dată ce se află în partea stângă a unei imagini, pentru că scriem de la stânga spre dreapta. Acest truc este folosit adesea în montajul de atracție când vine vorba de publicitate. Partea pozitivă este plasată în partea stângă, iar cea negativă în dreapta, astfel că industria publicitară ne păcălește fără să ne dăm seama.
Apoi, am primit tema să facem la rândul nostru fotografii „în mișcare“. După cum bine știm, din munca practică învățăm cel mai bine. Deci, inițierea adolescenților în domeniile de care sunt pasionați se va realiza mult mai ușor datorită exercițiilor și temelor interactive. Fiecare se poate exprima cum vrea și ne poate arăta prin fotografiile realizate cum percepe realitatea.
În domeniul fotografiei, ca în toate celelalte, un aspect foarte important este acceptarea criticii. De asemenea, niciodată nu trebuie să ne dăm bătuți când cineva ne critică, ci, din contră, să învățăm din greșeli și să continuăm să muncim din ce în ce mai mult. Un alt aspect important este sinceritatea, una dintre cele mai mari valori ale omului, deși puțini dau dovadă de ea. Toți ar trebui să învățăm să spunem ce nu ne convine, dacă ne place sau nu ne place ceva.
În final, ni s-a spus că aceste lucruri le vom înțelege cu adevărat peste mai mult timp, după ce vom căpăta experiența necesară. Până atunci, vom avea timp să judecăm lumea corect, să nu ne mai lăsăm păcăliți de publicitate și să ne creăm propriile opinii.