
foto: Cătălina Cosma – fotoreporter
Cel mai mare eveniment din România dedicat body-art-ului, International Tattoo Convention Bucharest 2013, a avut loc şi în acest an în incinta Turbohalle, între 11 şi 13 octombrie.
Publicul vizitator a avut ocazia de a întâlni artişti autohtoni şi internaţionali demonstrându-şi abilităţile artistice, artişti precum „Transilvania Tattoo“, „Bio Art“, „Funky Tattoo“, „Famous Tattoo“, „Pierce Yourself“ etc.

De asemenea, au fost şi alte atracţii – concursuri de tatuaje, expoziţii de artă, zona comercială cu materiale pentru tatuaje, haine şi accesorii cât mai deosebite.
Invitaţii speciali ai evenimentului din acest an au fost Matt Gone şi Emilio Gonzales. Matt, un american de 43 de ani, este cel mai tatuat om din lume în interiorul corpului, având 99% din suprafaţa trupului tatuată. Modelul proemient al tatuajelor sale este tabla de şah, iar acesta are până şi globii oculari şi limba tatuate. Totuşi, el ne-a povestit că a făcut acest lucru pentru a masca anumite defecte din naştere, cauzate de un sindrom foarte rar. Acum, Matt se foloseşte de mediatizarea obţinută pentru a face cunoscută lupta împotriva bolilor rare.

Emilio Gonzales este originar din Venezuela şi a devenit cunoscut pentru implanturile de silicon pe sub piele, care i-au conturat modele tridimensionale. Acesta mai deţine şi o serie impresionantă de tatuaje şi piercing-uri. La Bucureşti a susţinut un seminar ce a avut ca subiecte metode de body-piercing, implanturi şi body-modification.
Fiind un eveniment ce ţine de nonconformism, spectatorii au putut privi un show de striptease susţinut de două fete, iar o altă atracţie a fost reprezentată de aşa-zisele „suspendări“. Mulţi tineri curajoşi s-au lăsat suspendaţi în cârlige prinse prin piele la câţiva metri înălţime, sub îndrumarea lui Emilio Gonzales, care se ocupă de astfel de suspendări de peste 18 ani.

Programul de muzică live i-a inclus pe El Nino, Rares Totu & The Midnight Express, Harmony şi Raizing Hell. Au mai evoluat pe scenă şi cei de le Invaders şi Luciano Sultan cu un show special de coregrafie şi dance performing.
La cea de-a patra ediţie a „International Tattoo Convention“ au fost peste cincizeci de standuri expoziţionale, peste şaptezeci de artişti profesionişti, dintre care patruzeci sunt artişti internaţionali din Olanda, Danemarca, Irlanda, Novegia, Germania, Portugalia, Italia etc. Ei şi-au demonstrat talentul grafic şi tehnicile de tatuare acumulate de-a lungul carierei.

Cu această ocazie, am aflat şi câteva lucruri despre istoria şi evoluţia tatuajelor, unde trebuie făcute şi cum trebuie întreţinute. Foarte controversate de-a lungul timpului, tatuajele erau destinate numai celor privilegiaţi în cadrul primelor societăţi umane. A urmat apoi o perioadă în care tatuajele erau asociate cu o reputaţie proastă, căpătând o expunere negativă. Această percepţie s-a mai diminuat în prezent, depinzând de educaţia şi opinia fiecăruia.
Dacă vrei să îţi faci un tatuaj, asigură-te că ai găsit un artist talentat şi un salon specializat, care respectă normele de igienă. După realizarea acestuia, ţine-l acoperit un timp, pentru vindecare, iar apoi ai grijă să îl fereşti de radiaţiile solare.

Per total, a fost un eveniment reuşit, ce ia amploare atât în România, cât şi în sud-estul Europei. Aşteptăm următoarea ediţie, care va avea loc între 10 şi 12 Octombrie 2014, la Bucureşti.