M-a întrebat Tu ești Lucia?. I-am răspuns: Da, eu sunt Lucia. Mi-a urat succes și atât. Acum 9 ani, unul dintre redactorii noștri stătea de vorbă în subsolurile liceului bucureștean Coșbuc cu Lucia (https://teenpress.ro/interviuri/people/interviu-cu-lucia/), adolescenta de 17 ani care se situa la vremea aceea în topul clasamentului Guerilla cu cover-ul piesei Silence a trupei The MOOoD. Astăzi exprimarea stă puțin diferit pentru că în timp, datorită dedicării ei, propoziția s-a transformat în E Lucia!. Dacă totuși te afli printre cei care nu își pot asuma această afirmație, hai cu mine.
OK, fii atent, Lucia are un sound specific, un cântat care alunecă ca ciorapii pe gresie, lin, melodios, senzitiv aș spune. Stilul acesta este un melanj al tuturor artiștilor pe care i-a ascultat și studiat. Autodidacta aici de față și-a ales din planșa favoriților săi, printre care se numără Regina Spektor, Birdy, Florence Welch, abordări și vocalize pentru catalogul său numit manieră de interpretare. De asemenea, are înrămat momentul în care a descoperit aplicația Torrent și a început să asculte progresiv muzică, punând foarte mult accentul pe a-și crea o bază, un propriu playlist care să o definească.
Pornind mai departe în demersurile descoperirii Luciei, aflăm că lasă până acum în moștenirea Spotify două albume și un EP ce e pe cale să își facă apariția, dar ajungem și acolo. În cutia cu zestre muzicală se strecoară multe întrebări, gânduri personale, aduse la noi prin ritualul compoziției. Aici punctăm demontarea mitului creatorului, ajutat de forțe divine și înzestrat cu har. În schimb, aflăm secretul de la artista cu păr roșcovan, acesta fiind exercițiul, dragi prinți și prințese. Lucia tratează în aceeași manieră și una dintre trăsăturile magice ale speciei noastre. Creativitatea, pentru ea, se împarte între interior și exterior, e un filtru prin care procesezi toți stimulii externi. Astfel, capacitatea de a crea nu e o chemare de moment, ci un proces care trebuie să te găsească muncind. Schema e simplă: produci ceva, iese în lume și apoi inspiră pe altcineva și chiar dacă e prost, măcar are amprenta ta.
Îmi place ca piesele mele să fie stări, așa se simte așa, așa altfel. Albumul său Samsara este o colecție de piese ce reprezintă un amalgam al întrebărilor, mentalităților vizavi de moarte, atât cea propriu-zisă, a oamenilor, cât și cea abstractă, a lucrurilor. Subiectul întors în mod muzical pe toate părțile, atât din perspectivă religioasă, cât și spirituală, punerea în versuri și mai apoi, interpretarea lor în fața unui public au ajutat-o pe Lucia să facă pace cu necunoscutul. Reacțiile în ceea ce privește tema au fost diverse, însă a fost pentru prima dată când artista a simțit că e acolo unde trebuie din punct de vedere al producției și că piesele chiar au dus la starea respectivă prin sound. Pentru această formă, ideile i-au fost completate de producătorii Alexei Țurcan și Dan Georgescu, aceștia dând dovadă de un echilibru între realism sincer și suport. Așadar, te invit să faci un pas către piesa FRTHR, imediat după ce terminăm.
Pe raftul muzical al Luciei facem loc pentru Immersia, un EP cu numărul norocos de piese 5, ce iese în lumea largă pe 22 octombrie. În program intră piesele: Simple (THE CALCULATION), Who (THE ANIMAL), Rogue (THE FLIGHT), Backseat (THE NOISE) și All of the Worlds (THE END). Și nu vin singure, pentru că pe 24 octombrie ne vom bucura pe canalul de YouTube al Luciei și pe platforma Overground Showroom de premiera concertului IMMERSIA Live, ce a fost filmat în mijlocul pădurii din Parcul Natural Comana, captând fiecare sunet crud ce a participat la interpretările pieselor. Bineînțeles, alături de trupa Luciei formată din: Teodora Opriși – backing vocals, Matei Pușcaru – bass, synth, Lucian Naste – guitar, keyboards, synth, Mihail Grigore – cello și Dan Georgescu – drums, percussion.
Noile bucăți muzicale încununează stilul Luciei, notat personal drept indie pop eclectic haotic și vine cu experimente noi în ceea ce privește producția și efectele, dar asta veți realiza după ce vă veți delecta cu Samsara. Meritele acestui nou material merg, de asemenea, și către producătorii de la UNDA Recording, Alexei Țurcan și Dan Georgescu, și la trupa Luciei, care a contribuit la partea compozițională. Întorcându-ne în sfera comparațiilor, începuturile acestui EP au găsit-o pe artistă în studio, afirmând că nu își dorește un material concept din nou. Întâmplarea, destinul sau în orice te încrezi, a dus-o la concluzia că piesele se leagă între ele. Așadar, fiecare are câte un protagonist, un element în jurul căruia gravitează. Piesa Who, de exemplu, vorbește despre animalul din noi care nu ne lasă să ne atingem potențialul maxim, influențându-ne prin frică. Immersia e un dar pentru noi, ascultătorii, prin prezentarea unor mesaje cu care vibrăm, dar și pentru Lucia, căci i-a adus, după cum ea ne spune, cea mai apropiată imagine despre mine, așa cum sunt eu, pe care am avut-o până acum. Punând preț de asemenea pe ambalajul cu care își livrează produsul muzical, imaginația compozițională a artistei a fost transpusă în ilustrații 3D special create pentru fiecare piesă în parte de către Matei Băcanu (@unmatei). Single-ul Who a avut parte de tratament special și se mândrește și cu un videoclip de toată frumusețea realizat de o echipă în care Raluca Mărgescu a editat și regizat, Raluca Crăciun s-a ocupat de machiaj, iar Ioana Carp de styling.
În zona underground. Lucia e artist independent și vede că există deja un simț al comunității dezvoltat atunci când vine vorba de mediul underground. Toți artiștii au un scop comun, să trăiască exclusiv din muzică, iar locurile în care cântă să fie cât mai sigure și să aibă condiții bune atât pentru ei, cât și pentru public. Sentimentul l-am simțit și eu pe tot parcursul discuției noastre prin acel noi spus cu căldură de Lucia, în acel pronume înghesuindu-se ea, trupa ei, oamenii din studio și din management. A fost semnată la doar 17 ani la Global Records, perioadă ce i-a adus multe beneficii, însă colaborarea a fost încheiată amical pentru că nu era chiar lumea ei. Ea crede că oamenii care ascultă aceeași muzică sunt conectați fie că vor sau nu, de aceea produce pentru cei care au același background muzical ca al ei. Totuși, scopul său final este să prindă atenția acelora care nu se încadrează în același tipar și să aducă o reacție oricărui set de urechi. Crede în puterea PR-ului, într-o imagine, un pachet, în modul în care comunici oamenilor prezența ta, însă nu s-ar abate de la drumul său muzical pentru a ajunge în mainstream. Deține la momentul de față piese în care are mare încredere și caută modalitatea de a se face auzită la volum maxim. Pentru asta, îi are drept ajutor pe cei de la Overground Music și sponsorizarea celor de la AFCN, susținere pentru care a conturat proiectul pe care îl veți descoperi pe 22 octombrie. Finanțarea a venit ca o rază de soare într-un 2020 care știm cu toții cum s-a prezentat.
Acestea fiind spuse, vă invit la o audiție a piesei Who, pe care Lucia și-ar dori să o ascultați fără vreo comparație cu ce a creat până acum și, bineînțeles, pe 24 octombrie să ascultați în premieră varianta creată live alături de toate vietățile pădurii. Enjoy!
Text și imagine: Alina Bălan