de Mihnea Melencu – colaborator
sursa foto: masca.ro

Într-o sală micuţă, intimă a Teatrului Masca, cu scena la nivelul mulţimii, urma să înceapă un spectacol uimitor care ne-a surprins pe toţi cei 25 de spectatori (atât tineri cât şi în floarea vârstei), un număr prea mic pentru genialitatea actorilor de pe scenă. Mihai Mălaimare, regizorul şi scenograful piesei, dar şi directorul teatrului, a reuşit să pună în scenă nuvela lui J. L. Borges cu acelaşi nume, sub un accent de modernism. Spectacolul a fost unul original, mut, plin de dans şi muzică, lipsit de cuvintele oricum nefolositoare, o dramă erotică în alb şi negru.
Singurele intervenţii verbale au fost cele ale lui Sorin Dinculescu care a jucat rolul de barman, dar şi pe cel de povestitor orb având rolul încă de la început să pună publicul în temă cu subiectul spectacolului. Scenariul prezintă povestea a doi fraţi gemeni, Eduardo (Vasile Mihalache) şi Christian (Cosmin Creţu), legaţi de o dragoste frăţească nemărginită care i-a ajutat să treacă peste orice obstacol, până într-un punct… O fată, Juliana (Alina Crăiţă) care a reuşit să le cucerească inimile ambilor amorezi; încetul cu încetul iubirea lor devine una carnală, lipsită de sentimente, care îi pune pe Eduardo şi Christian în situaţia de a împarţi iubirea fetei. Chiar şi cu toată diversitatea sexuală de care au parte cei doi, ei nu reuşesc să îi reziste farmecelor Fernandei (Ana Sivu-Daponte), o femeie de moravuri uşoare (să o spun într-un mod mai academic).

După ce Juliana îi surprinde pe cei doi fraţi în braţele altei femei, începe o luptă între cei doi, care nu are un învingător, ci are rolul de a hotărî soarta fetei. Din păcate, ea este omorâtă, această decizie apropiindu-i şi mai mult pe Eduardo şi Christian, făcându-i de nedespărţit.
Finalul spectacolului o are în prim plan pe Juliana, neînsufleţită, privindu-şi trupul şi iubiţii din afara corpului pentru o secundă, apoi ea pleacă spre cer.

Am păstrat ce e „mai bun“ pentru final: această reprezentaţie este perfectă pentru adolescenţii care vor să descopere iubirea şi prietenia frăţească, dar şi pentru cei care vor să vadă un spectacol complet, plin de nuditate, lupte, dar şi multă comedie spumoasă pe melodii argentiniene senzuale.

Recommended Articles

1 Comment

  1. un articol extrem de bun,in care autorul a reusit sa comprime in cateva fraze o piesa de o complexitate si o incarcatura fantastica..!
    imi place modul in care ai imbinat profesionalismul si seriozitatea cu inocenta si degajarea specifica varstei noastre..
    un articol fantastic,care ar face sa se incline si un critic de arta, deja consacrat..!!
    bravo,mihnea melencu,sunt mandra ca avem tineri ca tine,care sa ne reprezinte la un asemenea nivel..!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *