Cine a ales ca încheiere a zilei de 1 Mai evenimentul organizat la Sala Palatului, nu a regretat niciun moment faptul că această opţiune i-a adus mai devreme în mijlocul unui oraş supraîncălzit de razele soarelui. Provocarea a fost făcută de către Circul Naţional din China ai cărui reprezentanţi au creat un spectacol unic, intitulat „Drumul Mătăsii“. În ciuda faptului că spectacolul începea la orele 20:00, de la orele 19:00 lumea a început să se adune, iar la 19:20 deja se formaseră cozi. Deşi intrarea la timp pentru începerea spectacolului părea imposibilă, la ora 20:00, când a sunat gongul, toate persoanele îşi ocupaseră locurile.
Imediat am fost introduşi în atmosfera Aeroportului din Beijing, unde protagoniştii au fost anunţaţi că avionul lor s-a anulat, fapt pentru care au ales să-şi manifeste sentimentele de frustrare într-o manieră unică şi încântătoare sub forma unui set de jonglerii în care foloseau numai obiecte comune: valize, vaze, pălării etc. După aceea, un narator invizibil ne-a introdus în atmosfera şi cultura Chinei şi am aflat că atunci când un om pleacă într-o călătorie, el trebuie să arunce o piatră într-un zid. Dacă piatra ricosează înspre om, atunci el se va întoarce cu bine acasă.
Deoarece majoritatea publicului era format din copii, momentele comice au fost nelipsite. Unul dintre ele a exemplificat ce se întâmplă în China atunci când un măgăruş nu vrea să asculte de stăpânul său. Această scurtă scenetă a stârnit râsete şi aplauze atât din partea celor mici, cât şi din partea celor mari.
După această mică pauză de relaxare a urmat o serie de dansuri si acrobaţii ce au îmbinat într-o manieră perfectă graţia, virtuozitatea şi pericolul, şi au culminat cu reprezentaţia unei prinţese care încerca să ajungă în vârful unui „pom“ pentru a scăpa de un şarpe. După ce a escaladat trunchiul „copacului“ reprezentat de o succesiune de scaune, protagonista şi-a scos cordonul de asigurare şi a delectat auditoriul cu o reprezentaţie de acrobaţii la înalţime.
Membri trupei Circului Naţional din China au revenit în forţă după momentele de pauză şi au reanimat atmosfera, reprezentaţiile acestora fiind răsplătite cu râsete cristaline şi numeroase aplauze de micii şi marii spectatori.
Prin îmbinarea într-o manieră unică a muzicii tradiţionale din ţara de provenienţă, cu emoţia şi amuzamentul, spectacolul a reuşit explicarea culturii, a obiceiurilor şi a cutumelor Chinei, pe înţelesul europenilor.
Încheierea reprezentaţiei a coincis cu performarea celor mai amuzante momente şi a celor mai periculoase acrobaţii, spectatorii exprimându-şi aprecierea prin ropote de aplauze. Era târziu în noapte când aceştia au părăsit Sala Palatului şi, deşi s-au reîntors la activităţile cotidiene, fiecare a plecat păstrând în suflet şi în minte o parte din magia şi entuziasmul unei seri de excepţie.
Frumos articol, te face sa iti para rau ca nu ai gustat din frumusetea acelui spectacol. Multumim frumos pentru modul cum ne-ati pus imaginatia la lucru. 🙂
Multumesc de incurajari!
Chiar daca nu sunt o mare fana a circurilor ,modul in care l-ai prezentat pe acesta s-ar putea sa ma faca sa vreau sa vad si eu un spectacol, in caz ca mai e in Romania.Oricum, bravo!Articolul e bine facut si mi-a captat atentia pe toata durata lui.Tine-o tot asa!