Lansare “Bal la palat”

Bal la palat

de Raluca Băceanu – redactor
foto: Ioana Piţa – fotoreporter

Care este modul cel mai boem de a-ţi petrece după-amiaza de marţi? Simplu! Mergi la o lansare de carte. Asta am făcut eu ieri, după ce am avut deosebita plăcere să fiu invitată la ,,Clubul înţelepţilor“, activând în unul dintre sediile Primariei Sectorului 2, unde a fost lansată antologia de poezii ,,Bal la palat“.

Ana-Mariana Ionescu a fost cea care ,,a spart gheaţa“ încumetându-se să citească poeziile ,,Ca şi vremea“, ,,Vrăjitor“, ,,Invitaţie“, cuprinse şi în volumul său intitulat Lacrima Arcaşului.

Bal la palat

A urmat Doina Chilargi, ce a dovedit prin poezia sa de o sensibilitate incredibil de profundă, că o poezie nu doar se citeşte, ci se interpretează. Astfel că ,,Salcia“ şi ,,Clovnul“ au pus publicul pe gânduri pentru câteva momente…

Mara Udrea a citit poezia ,,26 noiembrie 2010“, apoi Benone Gavrilescu a inspirat forţă şi hotărâre prin ,,Învingătorul“ şi ,,Robotul“.

,,Omul hingher“ şi ,,Amurg“ ale lui Constantin Kapitza, s-au evidenţiat printr-o tristeţe apăsătoare, dar au încântat prin atmosfera creată.

bal la palat

Prin poezia ,,Bal la palat“ a lui Mihail Grămescu, cu toţii am gustat puţin din sarcasmul amar al societăţii false, în care trăim.

Istoricul şi geograful Marin Mihail Giurescu, necuprins in volum, ne-a prezentat prin versurile sale ,,Legenda cetăţii Tomis“, urmat de Petru Solonaru care a captivat atenţia publicului prin câteva catrene.Tania Saiciuc a fost cea care a încheiat seara printr-un ton cald, citind ,,Corabia cu pânze purpurii“, din antologie şi încă vreo câteva poezii cuprinse în volumul său apărut anul trecut, ,,Ca o scoică, arena“.

bal la palat

La o discuţie cu antologul Mihail Grămescu, întrebându-l ce l-a făcut să aleagă titlul pentru antologia de poezii din colecţia anuală ,,Fantasticul mileniului III“ a editurii Granada , scriitorul mi-a răspuns că: ,,tema principală este deschiderea spre spaţiul castelului fanteziei poetice“. Într-adevăr, toate poeziile citite au creat ascultătorului acestă senzaţie magică, indiferent de ton, rimă sau ritm.

Bal la palat

Invitaţii s-au retras, spre seară, unul câte unul. Plecând, un vers trist al Doinei Chilargi îmi răsuna în minte:
,,Romanticii n-au loc pe-acest pământ“.
Hmm, dar oare chiar aşa să fie?

Recommended Articles

4 Comments

 1. de unde pot lua cartea?

  1. Raluca Baceanu - Editor Online

   La viitoarea intalnire a cenaclului, ori sa o comanzi de la editura Granada. In librarii nu stiu daca o gasesti.

 2. ,,Romanticii n-au loc pe-acest pământ“.

  Romanticii nu au loc de varstnici. Sa ma ierte Dumnezeu, dar in fotografiile de mai sus se observa audienta – in mod special in ultima -. Sa fim seriosi si realisti, doamna respectiva cu batic in cap, chiar mai are aere de romantica? Unde sunt tinerii? La Teen Press,si e foarte bine asta!, Dar persoane ca tine Raluca, trebuie sa fie acolo, sa scrie, sa citeasca. Exista cenacluri in care membri sunt doar tineri?!
  p.s. chiar si persoane pana in 45 ani sunt ok 😀
  Totusi, felicitari amnadurora:Raluca si Ioana! 🙂

  1. Raluca Baceanu - Editor Online

   Da, Bianca. si eu poate am zis ceva asemanator. Nu sunt tineri, aproape DELOC. Ca am fost eu cu Ioana, a fost una, dar… ce sa spun. Pana gasesti recunoastere in tara asta, cred ca dureaza. Dovada… cred ca e destul de evidenta, trebuie doar sa privesti pozele si vezi.
   A, da, si acolo este Clubul Inteleptilor, nu orice fel de cenaclu, iar din cate stiu e dedicat in mod special pensionarilor. Si da, stiu ca si asta e destul de aiurea. Dar uite ca in cadrul cenaclului astuia, e primit oricine are talent, si este si LANSAT, spre deosebire de alte cenacluri unde esti indopat cu sperante, si atat. Intelegi care e diferenta? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *