Inoti pentru ca iti pasa: Swimathon

swimathon-mates_ion-colaborator foto-teen_press-07

de Laura Zadunaischi – redactor
foto: Ion Mateş – colaborator foto

Maratonul de înot Swimathon, aflat la prima ediţie în Bucureşti, s-a ţinut pe 27 noiembrie, începând cu orele 16, la Complexul Lia Manoliu. Ideea acestui eveniment sportiv a fost acela că oricine, indiferent de vârstă, sex sau religie, poate să înoate în echipe, pentru strângerea de fonduri. Banii s-au acumulat de la cei care au susţinut din public înotătorii şi au făcut galerie.

swimathon-mates_ion-colaborator foto-teen_press-01

Istoricul acestei mişcări sportive începe în Marea Britanie, unde de-a lungul timpului au avut loc aceste concursuri de înot. Acestea nu s-au ţinut doar pentru strângerea de fonduri, dar şi pentru detensionarea diverselor categorii de confesiuni şi crezuri din rândul tinerilor.

swimathon-mates_ion-colaborator foto-teen_press-04

„În România, primul Swimathon a fost organizat de Fundaţia Raţiu în anii ’90 la Bucureşti. În 2009, evenimentul a fost organizat pentru prima oară la Cluj-Napoca de către Fundaţia Comunitară Cluj şi a mobilizat aproape 10.000 Euro. Fondurile strânse au fost folosite pentru programul de burse al fundaţiei.“, susţin surse de pe site-ul oficial al Swimathon.

swimathon-mates_ion-colaborator foto-teen_press-08

Maratonul a fost susţinut de diverse companii şi fundaţii din Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Alba-Iulia şi Timişoara, de unde au participat şi înotători amatori sau profesionişti în cadrul evenimentului. De la liceeni sau angajaţi ai diverselor companii, precum Orange, Vodafone sau BRD, ce au participat cu echipe de înotători, toţi au luat în serios cei 50 de metri „olimpici“ ai bazinului Lia Manoliu.

swimathon-mates_ion-colaborator foto-teen_press-09

Echipele formate din şase membri, au avut obligaţia de a avea un reprezentat şi de a-şi aduce susţinători. Fiecare echipă a avut la dispoziţie un culoar de înot şi 60 de minute pentru a parcurge cât mai multe lungimi de bazin. Stilul de înot a fost liber, iar concurenţii nu au avut voie să înoate concomitent, ci pe rând. Strategia stabilită de echipe a fost de a se înota prin rotaţie, pentru a se evita suprasolicitarea fizică.

swimathon-mates_ion-colaborator foto-teen_press-11

YouthBank, cel mai bun proiect educaţional al unei ONG, premiat la Gala Premiilor în Educaţie, organizată de Fundaţia Dinu Patriciu, a primit sumele strânse în urma acestui eveniment, pentru susţinerea de burse. Pentru a participa la următorul Swimathon, puteţi găsi regulamentul de înscriere pe site-ul oficial:
www.swimathon.youthbankromania.ro

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *