Workshop HOLA

Workshop HOLA

de Andra-Maria Măciucă – seminarist
foto: Raluca Anculete – colaborator foto

10-11 Martie 2012, un weekend de neuitat pentru toţi liceeni din Bucureşti, adepţi ai educaţiei non-formale. Colegiul Naţional „Sfântul Sava“ a găzduit a VII-a ediţie din municipiul Bucureşti a proiectului HOLA!, derulat de Youth Academy.

HOLA! a oferit şi va oferi în continuare o oportunitate de voluntariat tuturor elevilor din ciclul liceal, din 17 oraşe, deoarece, precum afirmă Iulian Olariu, trainer şi membru fondator al proiectului: totul porneşte de la „dorinţa de a crea posibilităţi de implicare şi învăţare pentru liceeni“. Planul de extindere vizează Vaslui şi Constanţa, aşa că fiţi pe fază!

Poate vă întrebaţi de ce numele proiectului este „HOLA!“? Numele nu provine de la salutul în limba spaniolă, cum poate aţi crezut mulţi dintre voi, ci pur şi simplu de la ideea de culoare, atractivitate şi veselie.

Toată activitatea a pornit de la premisa „let’s get to know each other“, fiecare desenând, făcând simboluri care îl caracterizează, simboluri care se refereau la calităţi, defecte, hobby-uri, dar şi la perspective de viitor.

Workshop HOLA

În prima zi de proiect s-a pus accentul pe noţiunea de leadership. Astfel, elevul, aflat în plină dezvoltare, a învăţat să aibă o viziune clară asupra viitorului, să îşi descopere propriile valori pentru a-şi putea clasifica mesajul şi, de asemenea, să observe aspiraţiile care îi motivează pe cei din jur, pentru a crea o viziune comună. În acest domeniu sunt esenţiale buna colaborare şi încrederea, căutarea unor oportunităţi pentru a avea ca rezultat inovaţia şi, bineînţeles, recunoaşterea contribuţiei, a valorilor şi a victoriilor. Toţi cei cărora le-a stârnit interesul ideea de leadership, pot căuta informaţii, filmuleţe despre situational leadership sau personal branding, două elemente foarte importante, care trebuie luate în consideraţie, dacă vrem să cunoaştem mai bine acest domeniu.

De asemenea, credibilitatea este esenţială în leadership, deoarece, dacă nu credem în ceea ce spunem şi facem, acest lucru se transmite cu uşurinţă şi generează dezinteres din partea celorlalţi. De aceea, FCTSCF este ceva ce ar trebui păstrat în minte – Fă Ce Tu Spui Că Faci!

Pentru a înţelege mai bine conceptul, am învăţat aplicând printr-un joculeţ. Cu toţii au fost împărţiţi pe 4 grupe, cu nume de fructe: piersică, banană, lămâie şi pepene roşu. Fiecare echipă şi-a creat un slogan, urmând apoi jocul în sine, joc în urma căruia am dedus un principiu de bază al leadershipului: Câştigăm împreună. De aceea, ar trebui să învăţăm să nu mai fim individualişti, deoarece nu câştigăm mai mult făcându-i pe alţii să piardă, ci reuşim împreună.

Workshop HOLA

Practici pentru conducere? „Modelează calea, inspiră o viziune comună, caută şi acceptă provocări, crează posibilităţi pentru acţiune, încurajează şi susţine“.

De asemenea, elevii au fost puşi să răspundă, sau mai bine zis să îşi răspundă la trei întrebări: „Cum mă văd?“, „Cum cred că mă văd ceilalţi?“ şi „Cum mă văd ceilalţi?“… De aici pleacă schimbarea!

A doua zi a fost destinată career coaching-ului, prin intermediul căruia participanţii au aflat lucruri noi despre industrie, companii, departamente etc. Apoi, fiecare a avut ocazia să îşi facă un test de personalitate, realizat de un institut de cercetare, cel folosit fiind adaptat, accesibil tinerilor. Dacă aveţi curiozitatea, puteţi afla şi voi unde vă încadraţi: Să fiţi oare Expresivi populari sau Analişti perfecţi? Directivi puternici sau Precauţi liniştiţi? În funcţie de asta veţi conştientiza şi mai puternic ce urmăriţi/ce vă caracterizează: dominaţia, atenţia acordată celor din jur, rezultatul sau oamenii.

Un alt lucru prezentat şi dezbătut a fost constituit de aşa-numitele „presentation skills“.
Printre multe joculeţe cu o mare aplicabilitate în viaţa de zi cu zi şi exerciţii de concentrare, buna organizare nu a putut rămâne neobservată (mâncarea a fost asigurată, materialele foarte bine structurate şi pregătite – fişe, foi, slide-uri etc.) şi nici micile reguli necesare, precum aruncarea unei mingi în momentul în care o persoană doreşte să vorbească, pentru a se evita suprapunerea vocilor. După un weekend atât de frumos, tot ce se poate spune este că bucureştenii aşteaptă cu nerăbdare a VIII-a ediţie.

Workshop HOLA

Hasta luego!

Recommended Articles

1 Comment

  1. Cel mai super proiect la care am participat!! Multumesc Hola si la multi multi ani!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *