Am fost la … INTERSTELLAR

interstellar_banner

de Ioana Miclea – reporter
foto: www.csfd.cz

„Interstellar“ este un film science fiction, regizat de Christopher Nolan şi care avut lansarea în Romania pe data de 7 noiembrie.

Povestea filmului este centralizată pe viaţa unui fermier, fost cosmonaut, Cooper (Matthew McConaughey), şi pe familia acestuia: cei doi copii şi socrul său. Este o perioadă grea pentru Pământ,deoarece furtunile de nisip distrug totul în jur, implicit, recoltele şi toate resursele planetei.

Fiica lui Cooper, Murph (Jessica Chastain), descoperă un câmp gravitaţional în camera sa, care, deşi ea credea că este o fantomă ce încearca să comunice cu ea, se dovedeşte a lăsa coordonate în sistem binar către un loc secret. Acolo, NASA se pregăteşte de lansarea în spaţiu a unei noi rachete, împreună cu un echipaj de cercetători, misiunea lor fiind aceea de a căuta o nouă planetă pentru rasa umană. Cooper este adăugat echipajului, alături de trei alţi doctori, hotărându-se că aceasta este o şansă pe care nu o poate rata. Nici măcar stăruinţa lui Murph de a rămâne nu schimbă situaţia, chiar daca aceasta îi explică faptul că unda gravitaţională transmite cuvântul „stai“.

Misiunea echipajului este să intre într-o gaură de vierme ce îi va duce la cele trei planete compatibile cu rasa umană. La găsirea planetei potrivite, există două opţiuni: Planul A, în care ei se întorc acasă şi salvează populaţia actuală a Pământului, şi Planul B, care presupune popularea noii planete cu embrioni. Profesorul Brand, cercetătorul principal al Planului A, îşi dedică toată viaţa realizării acestuia, în timp ce echipajul încearcă să găsească planeta potrivită.

Planeta Miller este prima pe care o vizitează, găsing un ocean infinit cu valuri uriaşe, ce îi fac să piardă un membru al echipajului. După această misiune, care durează în realitate 23 de ani, prin faptul că orice oră în atmosfera acelei planete însemna şapte ani pământeni, ei realizează că mai au combustibil pentru a vizita doar o singură planetă. Planeta lui Mann este cea care încă transmite date, în timp ce Planeta lui Edmund are date mult mai bune, însă neactuale.

Cooper este ambiţionat de ideea de a ajunge înapoi pe Pământ şi astfel, decide că este mult prea riscant să cerceteze planeta lui Edmund, ea fiind prea aproape de o gaură neagră, numită Gargantua. Aşadar, echipajul ajunge pe planeta lui Mann, găsindu-l pe doctor încă în viaţă. Deşi, acesta îi asigură că planeta este perfectă pentru oameni, Mann (Matt Damon) încearcă să îl omoare pe Cooper pentru a se întoarce pe Pământ în locul lui, spunându-i acestuia că atmosfera conţine foarte mult azot şi că datele transmise au fost false. Mann încearcă să plece cu naveta lui Cooper, însă aceasta se autodistruge, omorându-l.

Înapoi pe Pământ, Murph este şi ea cercetătoare la staţia secretă NASA, având acum 40 de ani. Doctorul Brand (Michael Caine), fiind pe moarte, îi spune adevărul despre Planul A. Deşi, el şi-a dedicat toată viaţa acestui plan, rezolvase ecuaţia cu mulţi ani în urmă şi ştia că este imposibil ca oamenii Terrei să fie salvaţi.

După vizitarea planetei lui Mann, Cooper şi biologul Amelia Brand (Anne Hathaway), fiica doctorului Brand, sunt ultimii membri ai echipajului. După ce află că Planul A este invalid, ei decid să cerceteze ultima planetă, deşi mai au foarte puţin combustibil rămas. Cooper îşi dă seama de acest lucru şi, pentru a fi sigur că nava ajunge pe planeta lui Edmund în siguranţă, se catapultează în Gargantua.

Călătoria sa prin gaura neagră îl poartă până în universul paralel, unde protagonistul se găseşte în spatele bibliotecii lui Murph. Acesta îşi dă seama că poate comunica prin sistemul binar şi, mai apoi, prin codul Morse. Profitând de acest lucru, Cooper îi explică fiicei sale toată povestea pe care a trăit-o, ajutând-o pe aceasta să rezolve ecuaţia.

Filmul se încheie cu astronautul Cooper, care se trezeşte pe patul de spital de pe Staţia Cooper, numită după fata sa, pe care o vede înainte ca aceasta sa moara. Murph îi spune că, deşi ar vrea să stea cu ea, misiunea lui este de a o găsi si salva pe Amelia, care se află încă pe planeta lui Edmund.

Recommended Articles

1 Comment

  1. De ceeee spui cum se termina? De ceeee dai spoilere?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *