Turneul de judo pentru copii „Alina Dumitru“

Turneul de judo pentru copii „Alina Dumitru“

Turneul de judo pentru copii „Alina Dumitru“

de Sabrina Canea – Redactor
foto: Cătălina Cosma – Fotoreporter și Ioana Ghiorghiu – Seminarist

„Sunt cuvinte ce nu încap într-un plic“ – așa zice și melodia, așa zice și realitatea.

De curând am descoperit că, odată ce treci de latura fandosită și plină de fiascouri ale vieții, poți fi fericitul norocos care dă nas în nas cu adevărata față a vieții, față pe care nimeni n-o poate descrie în cărți, ori face filme după ea. Astfel, aici se includ toate senzațiile tari, așa-numite „unice“ de adevărații cunoscători, și „neînchipuibile“ de către amatori.

Astfel ne-a întâmpinat și mult așteptatul Turneu de Judo pentru Copii „Alina Dumitru“. Competiția s-a desfășurat de-a lungul a două zile – 24 și, respectiv, 25 mai, și a adus sub același acoperiș – cel al sălii Lucian Grigorescu (Clubul Sportiv Floreasca), București – puțin peste 700 de participanți și tot atâția, dacă nu mai bine, susținători. Aflat la cea de-a doua ediție, competiția a atras atât doritori de pe meleagurile pitorești ale tării, cât și de peste hotare.

Turneul de judo pentru copii „Alina Dumitru“

Vorbindu-vă despre acest turneu vă aduc noutăți, permiteți-mi să vă luminez! Turneul de Judo pentru copii „Alina Dumitru“ este un proiect înaintat de Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti (FTMB) şi Clubul Sportiv al Armatei „Steaua“ Bucureşti (CSA Steaua), alături de Federaţia Română de Judo (FRJ), care invită tinerii practicanți ai judo-ului să-și urmeze visul, arătând lumii întregi că judo-ul autohton încă mai are stele nedescoperite. Competiția doreşte să scoată din anonimat viitoare talente ale judo-ului românesc, având ca simbol şi patron al acestui eveniment sportiv pe campioana olimpică şi internaţională, judoka Alina Dumitru. De asemenea, competiţia urmăreşte şi verificarea sportivilor înaintea startului Calendarului Competiţional al Federaţiei Române de Judo (FRJ) 2014 la categoriile de vârstă U12 şi U14.

Unu, doi, trei și: HAJIME! (Pe românește: „începeți!“)

Turneul de judo pentru copii „Alina Dumitru“

Competiția a început încă de dimineață și nu a ratat pe nimeni, de la prichindei de-o șchioapă și până la adolescenți în pragul maturității. Cert este că, odată intrat în marea sală de sport în care avea ca totul să prindă culoare, competiția putea intra în sângele oricui, iar, mai mult, ochii îți fugeau incontrolabil de la o saltea la alta.

Astfel, jumatate de zi am putut vedea fel și fel de procedee, ipponuri frumoase aplaudate pe cinste (cel mai înalt scor pe care îl poate atinge un judokan într-o luptă), dar și penalizări pe măsură. Cu toate că unele meciuri au necesitat un plasture ori puțintică vată din partea medicilor, de-a lungul competiției nu s-au întâmplat accidente semnificative.

Turneul de judo pentru copii „Alina Dumitru“

În jurul orei 16 a avut loc deschiderea oficială, unde imnul României a așternul peste întreaga gloată de oameni o liniște depilină, ce ascundea în spatele ei o mândrie de a fi român, pe care, poate, doar puțini o întâlnim.

Turneul de anul acesta a întrunit reprezentanți și concurenți din toată țara și nu numai, astfel că cei peste 700 de participanți au adus într-un singur loc 38 de cluburi precum CSS Steaua Bucureşti, CS Dacia Mioveni, CS Metalul Beta Buzău, CS Petrom Ploieşti, CS Unirea Focşani, CSS 1 Bucureşti, CS Dinamo Bucureşti, CSS Lugoj, CSS Drobeta Turnu-Severin, CSM Piteşti şi nu numai.

Turneul de judo pentru copii „Alina Dumitru“

Invitată mai apoi să ia cuvântul, Alina Dumitru ne-a destăinuit încrederea pe care ea și-a pus-o în acest proiect, care are ca scop atât motivarea tinerilor practicanți de judo, cât și premierea celor mai buni dintre aceștia. De asemenea, aceasta ne spune că turneul face posibilă participarea în competiție tuturor doritorilor, fără taxă de înscriere, ceea ce, crede aceasta, ar trebui să motiveze și mai mult, astfel că nu mai există granițe din punct de vedere financiar. Nu în ultimul rând, Alina Dumitru a încurajat practicarea de sport și, adresându-se părinților, aceasta i-a sfătuit să-și mobilizeze și încurajeze copiii în direcția aleasă de ei, pentru că niciodată nu știi ce-ți rezervă viitorul, așa-i? În plus, am aflat că pentru anul 2015 organizatorii plănuiesc extinderea turneului la nivel internațional, ceea ce înseamnă o vizibilitate și mai mare pentru iubitorii de judo.

Turneul de judo pentru copii „Alina Dumitru“

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *